Колко пари да заделим за първоначална вноска по кредита?

1672
Колко пари да заделим за първоначална вноска по кредита?

© Pixabay

Първоначалната вноска по кредита, известна още и като "самоучастие", е сума, която трябва да платите предварително, за да изтеглите кредит при покупка на дълготраен актив или имот. При физическите лица подобно плащане се изисква най-често при покупката на автомобил или жилище със заем, пише платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg

При ипотечните кредити обикновено има минимално изискване за самоучастие от поне 15-20%. Това означава, че за получите заем от банката, с който да купите жилище, трябва да платите 20% от стойността му със собствени средства. Останалите 80% се покриват от заема.

Колкото по-голяма е първоначалната вноска, толкова по-малко са лихвените плащания по заема, а оттам и месечните вноски.


Ако например изтеглите кредит за 100 000 лева с годишна лихва от 5%, само за първата година ще платите лихви в размер на 5 000 лева. Ако обаче внесете самоучастие от 20%, а изтеглите от банката заем за останалите 80 000 лева, които са необходими за покупката, лихвените разходи за първата година ще намалеят до 4 000 лева. Ако кредитът е със срок от 15 или 20 години, това би ви спестило значителни разходи в дългосрочен план.

Ако купувате автомобил, който струва 15 000 лева и финансирате покупката изцяло с банков заем при лихва от 6% годишно за срок от 5 години, месечната ви вноска ще е около 290 лева. Ако обаче внесете 15% първоначална вноска (в размер на 2 250 лева) и изтеглите заем за останалата сума от 12 750 лева със същата лихва и срок, ще дължите по 246 лева на месец, показва справка в калкулаторите на Kredit.bg.  

Освен това самоучастието дава известни гаранции на кредитора, тъй като вероятността да спрете да погясавате задълженията си е по-малка, ако сте инвестирали и собствени средства. По тази причина повечето банки предлагат по-ниски лихвени проценти при по-голяма първоначална вноска, независимо дали става въпрос за покупка на апартамент, кола или друг дълготраен актив. 

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elena
# 0
18:01 | 24 January 2020
Изпратете ни имейл на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg