Колко взима годишно главният изпълнителен директор на Goldman Sachs?

1286
Колко взима годишно главният изпълнителен директор на Goldman Sachs?

© Getty Images

2022 г. беше тежка за Goldman Sachs и главният изпълнителен директор мултинационалната инвестиционна банка Дейвид Соломон беше наказан за това. В известен смисъл. 
 
Според информация, подадена в Комисията по ценни книжа и борси (SAC) и цитирана от Reuters, Соломон е получил 25 млн. долара годишен бонус за миналата година. Макар че сумата изглежда потресаваща, трябва да се има предвид, че тя представлява близо 30% спад в сравнение с 35-те милиона долара, които Соломон е прибрал през 2021 г., посочва още информационната агенция.
 
Самата годишна заплата на главният изпълнителен директор остава непроменена - 2 млн. долара. От компанията обаче заявяват, че неговото "годишно променливо възнаграждение", изплащано под формата на комбинация от ограничени дялове акции, базирани на постигнати резултати, и парични средства, е значително под нивата от 2021 г. 
 
$50 млн. по-малко: Тим Кук ще намали заплатата си за 2023 г. с над 40% Възнаграждението на главния изпълнителен директор на Apple за 2022 г. е било 99,4 милиона долара

Причината за това са по-слаби приходи в сравнение с предхопдната година. Акциите на Goldman Sachs също така спаднаха с повече от 10% през 2022 г., въпреки че това не беше толкова голям спад, колкото този, който претърпяха конкуренти като Morgan Stanley, JPMorgan Chase и Bank of America. 

Goldman Sachs, както и останалата част от Уолстрийт, беше силно засегната от забавянето на сключването на сделки през миналата година. Компанията отчете 16% спад на приходите през четвъртото тримесечие и 66% спад на печалбата като цяло по-рано този месец, главно поради липсата на активност при сливанията и първичните публични предлагания. 
 
Приходите на инвестиционната банка се разминаха с консенсусните прогнози на Уолстрийт с най-голям марж от третото тримесечие на 2011 г. насам. В съобщението за приходите от компанията обясняват, че са изправени пред "труден икономически контекст". Най-големите трудности на Goldman Sachs са свързани с опитите си да се разгърне извън традиционните си дейности в областта на инвестиционното банкиране. Потребителският бизнес на компанията губи пари, което се отразява на цялостното ѝ представяне. 
 
Съкращаването на заплатата на Соломон е най-сериозната досега сред шефовете на най-големите американски банки, които определено страдат от липса на мащабни сделки след изключителната 2021 г.
 
Заплатата на главния изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Гормън за 2022 г. беше намалена с 10% до 31,5 милиона долара, а тази на шефа на JPMorgan Chase Джейми Даймън остана без промяна до 34,5 милиона долара.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg