Кредит Център: Потребителските кредити заменят ипотечните на имотния пазар

2180
Кредит Център: Потребителските кредити заменят ипотечните на имотния пазар

Активно и динамично беше това лято за пазара на ипотечни кредити в страната, сочи докладът на консултантската компания Кредит Център.

Причината за това се крие главно в промоционалните оферти на банките, които бяха актуални по време на целия сезон.

Според специалистите от компанията активността на пазара на ипотечно кредитиране ще се запази и през есента, благодарение на подобрението на условията по кредитите на банките.

„Получихме много повече запитвания през това лято, в сравнение с предходните 2-3 години”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

„Хората, решили да се сдобият с нов дом през това лято, в повечето случаи успяха да го направят и през август регистрирахме ръст на изтеглените кредити от 12% спрямо август 2011 и 23% спрямо август 2010 г. ”, допълва Тошев.

Популярни през лятото бяха малките кредити – между 10 000 и 30 000 евро. Причината за това е в стремежа на хората да имат по-голямо самоучастие при сделка и да са по-малко зависими от външното финансиране.

В допълнение към това, най-предпочитани остават двустайните жилища в големите градове, чиято стойност обикновено варира между 35 000 и 55 000 евро.

„Запазва се и оформилата се в началото на годината тенденция на пазара за абсолютния бум на кредитите в български лева”, коментира Тихомир Тошев.

„Делът им нараства с около 5% всеки месец, а през август ставаме свидетели на покачване от 7% спрямо предходния юли. Това е категоричен знак, че левовите кредити трайно заемат мястото си на кредитния пазар. Очакванията ми са до няколко месеца броят на ипотеките в евро и лева да се изравни”, допълва Тошев.

Друга тенденция на пазара се оформи по-ясно през летните месеци. Потребителските кредити с лихви под 9% често заменят ипотечните кредити в сделките с недвижими имоти.

Когато на клиентите не им достигат суми между 10 000 и 30 000 лева, вместо да ипотекират закупувания имот, те теглят потребителски кредит с ниска лихва и спестяват по-големите начални разходи - за учредяване на ипотека, за оценка на имота, за задължителните застраховки и др.

Освен това отпускането на потребителски кредити отнема около седмица, докато ипотечният кредит се отпуска за около месец, месец и половина. За много клиенти важното е и това, че няма да ипотекират имота си и така се чувстват по-спокойни и уверени.

„Все по-често клиенти се обръщат към нас, за да им намерим изгоден потребителски кредит, необходим им за сделка с имот. Истината е, че на пазара в момента има много изгодни предложения за потребителски кредити, за определени групи клиенти с добри доходи или работещи във фирми с одобрени преференциални програми от банките. В такива оферти можем да видим лихви дори под 8% и суми до 50 000 лева без поръчител”, каза още Тошев.

Неговите очаквания са до края на годината банките да предложат още по-добри условия по потребителските кредити.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през август се запазва под 30 000 евро и е 29 191 евро.

Растящата популярност на заемите в българска валута продължава и през август те представляват 42% от всички при 35% през юли, отчитат от Кредит Център.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg