Кредитните посредници – това ли е бъдещето на кредитирането?

1659
Кредитните посредници – това ли е бъдещето на кредитирането?

© Profit.bg

Бизнес, който се разраства с впечатляващи темпове у нас, най-вече защото предлага безплатна услуга за гражданите.

Такъв е моделът на кредитните посредници - те сравняват и ви посочват плюсовете и минусите на различните кредитни предложения от банките.

Услугата е безплатна, тъй като тези дружества получават процент от банковата институция. 

Повечето от кредитните посредици у нас днес са част от имотни агенции - Кредит Център, който е най-големият кредитен посредник в страната, е част от групата на Адрес и Имотека, ЕРА Кредитен Консултант е част от ЕРА България, а СуперКредит е част от Луксимо. 

Общо 17 компании вече членуват в Асоциацията на кредитните посредници в страната, стана ясно вчера на събитие в столицата.


През 2019 г. членовете на АКПБ са съдействали за 277 млн. лв ипотечни и 63 млн. лв потребителски кредити.

Общо това прави 340 млн. лв спрямо 200 млн. лв за 2018 г., уточни Деян Василев, председател на асоциацията. Ръстът по този показател е 70%. 

По данни на Българска народна банка общите нови кредити за миналата година са 3.5 млрд. лв, но тук влизат и предоговарянията, и подновяванията на ипотеки.

Общата сума на кредитите, които са осъществени през кредитните посредници, включително и тези, които не членуват в асоциацията, възлизат на 530 млн. лв. 

Кои банки ни кредитираха най-често през 2019 г.?Отчетените ръстове през последните 3 месеца на годината са съответно 157 млн. лв. при потребителското кредитиране и 454 млн. лв. за ипотечното.

Това определя дял от 15% за 2019 г., като очакванията за 2020 г. са този процент да нарасне до 20 на сто, уточни още Василев.

Според него кредитните посредници ще разполагат с дял от 25% през 2021 г. и 30% през 2022 г.

Кредитният посредник получава комисиона само при успешно отпуснат кредит.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

поп Грую
# 0
14:02 | 21 February 2020
поробихте народа с тия кредити
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg