Л. Турса: Без големи промени в лихвите от влизането в еврозоната

1924
Л. Турса: Без големи промени в лихвите от влизането в еврозоната

Не очакваме големи промени по отношение на лихвените нива по кредитите и депозитите, когато България се присъедини към Еврозоната, това заяви Лукас Турса, старши вицепрезидент на TBI Bank по време на панел Банки от финансовия форум „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

От една страна, държавата се отказва от паричната си политика, но от друга страна, красотата на това в България да действа валутен борд е, че приема паричната политика и лихвите на ЕЦБ. Така до известна степен фискалната ви политика се превръща във вашата парична политика.

Българското правителство прилага много затегната фискална политика, което поражда доверие у системата, посочи още Лукас Турса.  

Ако говорим за лихвите по кредитите, трябва да разберем какво съставлява тази цена. Част от нея е цената на финансирането, а друга е кредитният риск. 

Когато говорим за цената на финансирането, която може да се промени, за банките тук основният източник на финансиране са депозитите.

В момента България има една от най-ниските средни лихви по ритейл депозити не само в сравнение със страните извън еврозоната, но и в сравнение с тези, които са част от еврозоната.

България има третото или четвъртото най-ниско ниво на лихвите, в сравнение със страните от Еврозоната. Само в Испания и Ирландия те са по-ниски. В Германия и Франция например ритейл лихвите са малко по-високи, каза старши вицепрезидентът на TBI Bank.

Това, което може да се промени с влизането в еврозоната, е цената на заемите за правителството. С приемането на страната рейтинговите агенции ще повишат рейтинга и правителството ще получава заеми по-евтино. Това важи и за някои корпорации".  

По отношение на офисът на бъдещето, Турса заяви, че банковият сектор се променя чрез дигитализацията. Банките не могат да бъдат добри във всичко. Партньорствата ще са много важни и ние вярваме в създаването на една екосистема, добави Турса.

В миналото бе много трудно човек да смени банката си. Сега има различни възможности, които дигиталната трансофрмация ни предлага.

Новите компании, които стъпват на пазара, са много добри в разрешаването на конкретни проблеми. Transferwise, например, са добри в  плащанията, Revolut при валутните операции и т.н.

В нашия случай банките работят доста бавно и най-вече големите банки. В някои случаи банки ще купуват финтех компании и вече имаме добри и лоши примери за това.

Бъдещите клонове и нашето общуване с клиентите, разбира се, ще бъде дигитално, но това ще отнеме време, завърши Лукас Турса.  

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg