Лихвените проценти достигат възможния максимум, а инфлацията остава проблем

653
Лихвените проценти достигат възможния максимум, а инфлацията остава проблем

© Twitter/ European Central Bank

Счита се, че централните банки на някои от най-големите икономики в света вече са достигнали или са на прага на достигане на най-високото ниво на лихвените проценти, пише в свой анализ CNBC и припомня: 
 
“Миналата седмица Европейската централна банка сигнализира, че според нейния Управителен съвет лихвените проценти може би са достигнали тази граница. След продължително обсъждане на актуализираните си прогнози за инфлацията и икономическия растеж и какво трябва да означават те за паричната политика, ЕЦБ повиши основния си лихвен процент до рекордно високите 4%. Макар че съпътстващото я изявление в никакъв случай не изключва напълно по-нататъшен ръст, в него се казва, че ставките са на равнища, които, ако "се поддържат достатъчно дълго време, ще допринесат съществено за своевременното връщане на инфлацията към целевото равнище". 
 
Краткосрочните перспективи за инфлацията остават мрачни и ще засегнат сериозно домакинствата. Макроикономическите прогнози на служителите на ЕЦБ за еврозоната предвиждат средна инфлация от 5,6% през тази година (при предишна прогноза от 5,4%) и 3,2% през следващата година (при предишна прогноза от 3%). 
 
Но прогнозата за 2025 г. - един от най-внимателно наблюдаваните показатели, измерващ средносрочните перспективи, е понижена от 2,2% на 2,1%. 
 
Сега дискусиите ще се насочат към това колко дълго лихвите ще се задържат на сегашното ниво, акцентират икономисти.  
 
Лихви на пауза или още увеличение? Пет горещи въпроса към ЕЦБЗа много икономисти едно е ясно: ако ЕЦБ смята да продължи да затяга политиката си, септември вероятно е последният ѝ шанс


Анализаторите на Deutsche Bank например заявяват, че не виждат намаления преди септември 2024 г., което предполага 12-месечна пауза на ниво от 4%. 

Предизвикателствата пред тази политика обаче остават, като едно от тях е перспективата за значително по-високи цени на петрола. Фючърсите върху суровия петрол неотдавна се повишиха до 10-месечен връх, което би могло да се отрази на разходите за стоки и на инфлационните очаквания както в Европа, така и в САЩ, посочва още медията. 
 
Рафаел Туин, ръководител на отдел "Стратегии на капиталовите пазари" в Tikehau Capital, коментира, че въпреки консенсуса около края на цикъла на повишаване на инфлацията от страна на ЕЦБ "остава възможен алтернативен и по-малко оптимистичен сценарий: инфлацията да остане изненадващо силна и устойчива и да се окаже структурна". 
 
"Неотдавнашните дезинфлационни фактори (цените на стоките и суровините) изглежда се изчерпват. Съществува риск при липса на по-убедителна тенденция към понижаване на цените ЕЦБ да сметне битката си с инфлацията за незавършена, като на хоризонта се очертава риск от по-нататъшни повишения на лихвените проценти", обяснява Туин. "В това отношение развитието на макроикономическите данни през следващите седмици ще бъде решаващо." 
 
Федерален резерв 
 
Председателят на Фед Джером Пауъл дава ясно да се разбере миналия месец, че по-нататъшни повишения остават на дневен ред, като централната банка на САЩ е дълбоко загрижена за това, че инфлацията може да получи ново ускорение, ако финансовите условия се облекчат. 
 
В прогнозата си от юни, която вероятно ще бъде преразгледана в актуализацията тази седмица, Фед не вижда възможност инфлацията да достигне 2,1% до 2025 г. 
 
Месечните данни показват продължаващ натиск върху цените. През август индексът на потребителските цени се повишава с най-бързия си месечен темп за тази година, главно под влияние на цените на енергията, и възлиза на 3,7% на годишна база. Базисната инфлация пък е 0,3% на месечна база и 4,3% на годишна база, докато инфлацията на цените на ниво производител показва най-големия месечен ръст от юни 2022 г. насам. 
 
Инфлацията в САЩ се е ускорила през август заради цените на гориватаТова може да насърчи Федералния резерв да повиши допълнително лихвените проценти по-късно тази година


Пазарите обаче са почти сигурни, че Федералният резерв на САЩ ще задържи лихвените проценти стабилни през септември, и са разделени по въпроса дали ще има още едно повишение през тази година. В анкета на Reuters сред икономисти 20% очакват поне още едно повишение. 

"Предвид сравнително силните икономически данни и лепкавата инфлация Фед ще запази ястребовата си нагласа", смятат икономистите от J. Safra Sarasin. 
 
Пазарите продължават да очакват намаляване на лихвите на Фед през следващата година, макар че според някои това може да се окаже преждевременно. В същата анкета на Reuters 28 икономисти очакват първото намаление да дойде през първото тримесечие на следващата година, докато 33-ма - през второто. 
 
Английската централна банка (BoA) 
 
Очакванията за Английската централна банка са за едно последно повишение през септември, тъй като тя регистрира инфлация от 6,8%, с признаци за напрежение в икономиката и подновени разговори за "лека рецесия". 
 
В доклада си от август Комитетът по парична политика заявява, че очаква инфлацията да достигне 5% до края на годината, да намалее наполовина до края на следващата година и да достигне целевата си стойност от 2% в началото на 2025 г.  
 
"Банката вече не се намира в ясно пространство, в което повишаването на лихвените проценти е недвусмислено необходимо", обяснява Маркъс Брукс, главен инвестиционен директор в Quilter Investors, посочвайки слабите данни за брутния вътрешен продукт за юли. 
 
Анализаторите на BNP Paribas пък заявяват, че очакват окончателно "миролюбиво повишение" през септември, тъй като растежът на заплатите и инфлационният натиск се съчетават със смекчаване на показателите за активността. 
 
Английската централна банка губи много от облигации и ще става още по-лошоПо-високите лихвени проценти понижават стойността на закупените от BOE държавни облигации


Данните за ръста на заплатите във Великобритания за периода май-юли се задържат на 7,8%, запазвайки рекордно високото си равнище, но се появяват и признаци за охлаждане на пазара на труда, като за същия период безработицата е нараснала с 0,5 процентни пункта. 

Пазарът на ипотечни кредити е друга слаба област, като през трите месеца до юни просрочените плащания достигат седемгодишен връх. 
 
Джеймс Смит, икономист за развитите пазари в ING, отбелязва, че очакванията за ръст на цените и на заплатите намаляват, като в същото време все по-малко компании съобщават, че се борят за намиране на персонал. 
 
"Възможно е повишение през ноември, но ако приемем, че сме прави за посоката на потока от данни и въз основа на последните коментари на BoE, смятаме, че все пак е по-вероятно да има пауза на тази среща", предвижда Смит. 
 

Българският бизнес

Всичко по темата Посоката на лихвените проценти

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg