Лихвите по ипотеките в САЩ надхвърлиха 6% за първи път от 2008 г.

22803
Лихвите по ипотеките в САЩ надхвърлиха 6% за първи път от 2008 г.

© Pixabay

Средният лихвен процент по най-популярния жилищен заем в САЩ се повиши над 6% за първи път от 2008 г. насам и сега е над два пъти по-висок спрямо нивото, на което беше преди една година, Това показват данните на американската Асоциация за ипотечно банкиране, цитирани от Ройтерс.

Повишаващите се лихвени проценти по ипотечните кредити оказват все по-силно влияние върху жилищния пазар, а Федералният резерв продължава с агресивното вдигане на разходите по заемите, за да укроти високата инфлация. Централната банка повиши своя референтен лихвен процент по овърнайт кредитите с 225 базисни пункта от март насам.

Очакванията за затягане на мерките на Фед доведоха до скок в доходността на държавните облигации от началото на тази година. Доходността на 10-годишните американски облигации се използва като бенчмарк при определянето на ипотечните лихви.


Средната лихва по договора за 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент се повиши със 7 базисни точки до 6.01% за седмицата, приключила на 9 септември - ниво, невиждано от края на финансовата криза насам.

От ипотечната асоциация казват още, че изчисляваният от нея Market Composite Index (мярка за обема на молбите за ипотечни кредити) е намалял с 1.2% на седмична база и сега е надолу с 64% спрямо нивата отпреди една година. Индексът на молбите за рефинансиране падна с 4.2% спрямо предходната седмица и с 83.3% в сравнение с година по-рано.

Имотните пазари по целия свят се подготвят за кризаОт Сидни през Стокхолм до Сиатъл купувачите се оттеглят, тъй като централните банки повишават лихвените проценти

По-силната от очакваното инфлация в САЩ затвърди очакванията, че Фед ще бъде принуден да предприеме трето поредно увеличение на лихвения процент със 75 базисни пункта на срещата си за монетарната политика следващата седмица, като сега инвеститорите прогнозират, че централната банка ще трябва да увеличи лихвите по-агресивно и някои от тях дори очакват ръст от 100 базисни пункта.

Въздействието на по-високите лихвени проценти се усеща в жилищния сектор. Продажбите на нови жилища паднаха до близо 7-годишно дъно през юли, докато препродажбите на жилища и новопостроените еднофамилни жилища са на двугодишно дъно. Цените на жилищата обаче остават високи на фона на критичния недостиг на нови сгради на достъпни цени, което прави евентуалния срив на жилищния пазар малко вероятен.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Davina Claire
# 0
11:09 | 21 September 2022
Имате ли нужда от бърз заем от 24 до 48 часа? Ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да кандидатствате за заем при нас в Novelty Finance по имейл чрез: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ WhatsApp Чрез: +447915601531. NOVELTY FINANCE предоставя финансови решения. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги (личен кредит, бизнес кредит и много други). Ние също така предлагаме гъвкави и множество опции за заем, включително обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми, които са съобразени с вашите финансови нужди. ✓ Лесно одобрение ✓ Гъвкав срок на погасяване 6 - 360 месеца ✓ Много удобно - Можете да кандидатствате за заем на удобно за вас място и време. ✓ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение. ✓ Субсидиран лихвен процент (3% годишно) ✓ Няма да бъдете бързани да върнете заема, ще ви бъде дадено време да започнете изплащането на заема. ✓ Без скрити такси ✓ Ще бъдете напътствани през целия процес Как да кандидатствам: Кандидатстването за кредит при нас е бързо и лесно! Изпратете ни вашето искане за заем чрез; Имейл: {{ noveltyfinances@gmail.com }} Обадете се или ни пишете на WhatsApp чрез: +447915601531. Прилагат се правила и условия.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg