Mastercard разработва схема за ел. идентификация в С. Македония

1411
Mastercard разработва схема за ел. идентификация в С. Македония

© Mastercard

Правителството на Република Северна Македония и Mastercard подписаха Меморандум за разбирателство за създаването на Национална схема за електронна идентификация.

Двете страни ще разработват съвместно дигитално решение, което ще ускори стремежите на страната към дигитална икономика и ще предостави на гражданите нов начин, по който да доказват своята самоличност при достъп до правителствени и бизнес услуги.

Партньорството има за цел да интегрира услуги за електронна идентификация, като подписване на документи с електронен подпис и мобилно електронно упълномощаване, които гражданите на Северна Македония ще могат да използват в редица ежедневни дейности.


Сред първите приложения на системата са електронната идентификация пред институции, като дистанционното откриване на нови банкови сметки, без лично посещение на клон, и създаването на нови предплатени и абонаментни сметки за мобилни телефони.

“Технологиите променят живота ни по начини, за които само можехме да мечтаем преди няколко години,“ каза Аджай Бала, президент Бизнес решения и кибер сигурност в Mastercard.

“Най-добрите решения се взимат, когато се съберат силни партньори. Затова се радваме на възможността да си партнираме с правителството на Северна Македония и да решаваме реалните проблеми на гражданите на републиката. С нашата обща услуга населението може да използва дигиталната идентичност при държавни административни операции, като продължи да има пълен контрол върху своята информация, при пълна сигурност, поверителност и квалифицираност.“

„Партньорството ни с Mastercard предоставя услуга за електронна идентификация, която улеснява изпълнението на ежедневните задължения на гражданите, като същевременно повишава ефективността на нашите публични и частни услуги по пътя към по-голям икономически растеж“, подчерта Нина Ангеловска, министър на финансите на Република Северна Македония.

„Растежът на нашата икономика е наш основен приоритет. И за да разгърнем пълния си потенциал е необходимо да създадем добра основа за установяване на доверителните дигитални услуги.“, каза Дамян Манчевски, министър на информационното общество и администрацията на Република Северна Македония.

Това първо по рода си партньорство на национално ниво насърчава отвореното сътрудничество между правителство, банки, мобилни оператори, университети и други партньори, които заедно имат амибиция да създадат сигурни дистанционни услуги според най-високите изисквания за сигурност на eIDAS (регламент на ЕС относно електронната идентификация и доверителните услуги за електронни транзакции в единния европейски пазар).

В допълнение към услугата за дигитална идентичност, Mastercard ще подкрепя и други инициативи на електронното правителство и ще популяризира най-добрите практики от други държави.

Взаимните усилия на Mastercard и Северна Македония са част от мащабен план за трансформация на взаимодействието между хората, бизнеса и правителствата онлайн.

Инициативата следва визията на Mastercard, обявена с партньорството на компанията с френското правителство, където целта също е ускоряване на цифровизацията на икономиката на страната. Налице са и други стратегически сътрудничества, като това с образователните и държавните институции в Австралия. През 2020 се очаква обявяването на нови партньорства и пилотни проекти.

Дигиталната услуга, която Mastercard и правителството на Република Северна Македония ще интегрират в публичния и частния сектор на страната, се базира на децентрализиран модел, който съхранява информацията на гражданите в различни бази данни за най-високо ниво на сигурност.

Той се основава на подхода на Mastercard да даде целия контрол в ръцете на потребителя, описан в документа „Ценности на Дигиталната Идентичност“, който поставя на първо място privacy-by-design (поверителност по дизайн - подход в системното инженерство).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg