Милиардерът Бари Стърнлихт настоява Фед „да спре да налива масло в огъня“

2062
Милиардерът Бари Стърнлихт настоява Фед „да спре да налива масло в огъня“

© Getty Images / Снимки Бари Стърнлихт (вляво) и Джером Пауъл: Getty Images; Колаж: Profit

Федералният резерв се провали в опита си да намали инфлацията, без да причини болка на икономиката. Централната банка трябва да спре повишаването на лихвените проценти сега, тъй като инфлацията вече е много под целта.

Това казва милиардерът и магнат в недвижимите имоти Бари Стърнлихт, цитиран от Business Insider и CNBC. Главният изпълнителен директор на Starwood Capital Group, който през последната година е отявлен критик на Фед, посочва настоящите рискове пред американската икономика, докато много анализатори предупреждават за рецесия.

Централните банкери повишиха агресивно лихвените проценти през последните 18 месеца, за да спрат инфлацията. Според Стърнлихт е нямало нужда да стигат толкова далеч, тъй като някои инфлационни проблеми, предизвикани от пандемията, вече са започнали да се решават сами.


Икономистите твърдят, че причината за скока на цените отчасти е търсенето, което надвишава предлагането през последните няколко години. Тази тенденция вече изглежда е към края си, тъй като потребителите изчерпват излишните си спестявания и се очаква скоро да намалят разходите си.

"Икономиката щеше да се забави от само себе си. Повишавайки лихвите толкова бързо, Джером Пауъл всъщност хвърля бензин в огъня", казва Стърнлихт в интервю за CNBC.

Топ анализаторът Ед Ярдени повишава прогнозата си за рецесия в САЩБързото покачване на цените на петрола това лято е повишило перспективата за ера на постоянна инфлация и рецесия, подобно на 70-те години на миналия век

Последните статистически данни предполагат, че инфлацията вече може би е близо или под целта на Фед от 2%. Причината е че цените на наемите, най-големият компонент от индекса на потребителските цени, изостават от официалната статистика с около 18 месеца.

Наемите на еднофамилни жилища в САЩ са нараснали само с 3,3% на годишна база това лято, сочат данни на CoreLogic, което е най-бавният темп на растеж от пандемията насам. Междувременно индексът на потребителските цени, изключващ цените на наемите, вече е под 2%, казва Стърнлихт.

По-ниската инфлация е добра новина за потребителите, но вещае проблеми и вероятност за рецесия в САЩ. Високите лихви рискуват да затегнат американската икономика и да доведат до спад. В същото време Фед предупреди, че лихвите могат да останат по-високи за по-дълго, тъй като продължава да наблюдава инфлационния натиск.

Основният ценови натиск в САЩ се охлажда, но Фед очаква още напредъкЩе остане ли силен американският потребител?

"Пауъл просто трябва да бъде търпелив. Фед трябва да спре, защото наранява икономиката на САЩ. Тя ще се забави", предупреждава Стърнлихт, който многократно е алармирал за рецесия в САЩ през последната година.

Това може да доведе до "ураган" в индустрията на бизнес имотите, каза той по-рано, тъй като по-високите разходи по заемите ще накарат компаниите да се огънат под дълговото си бреме.

Българският бизнес

Всичко по темата Посоката на лихвените проценти

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg