Мобилните портфейли в България

20106
Мобилните портфейли в България

Българите вече възприемат безконтактните разплащания със своите дебитни или кредитни карти като нещо естествено и нормално, те са готови да преминат към следващото ниво на транзакции. Това са мобилните портфейли, които позволяват всичко да се случва само с помощта на верните ни смартфони.

Плащането и управлението на финансите ни се случва с мобилно приложение, в което може да интегрираме една или няколко карти, с които да се разплащаме бързо и лесно в ресторанти, магазини, кина и др. Само в рамките на две години в България се появиха цели четири решения, които позволяват това и включват в себе си редица допълнителни функционалности.

Като например интегрирането в мобилния портфейл на абонаментни карти, такива за лоялност и намаления или ваучери. Така само със смартфона си ще можете да осъществите плащане с желаното от вас намаление и няма да ровите в портфейла или чантата си за всяка необходима пластика.

Безконтактните разплащания с умния телефон стават чрез технологията NFC (Near Field Communication), с която вече работят над 90% от POS терминалите в България.

My Fibank
Първото мобилно приложение, което включва дигитален портфейл, е на Първа инвестиционна банка и се появява през 2016 г. То първоначално е базирано на облачното решение на Mastercard – MCBP (Mastercard Cloud Based Platform), а в момента тече процес на интеграция към по-усъвършенстваната версия MDES (Mastercard Enablement Service).

Последното добавя много ключов компонент – токенизация на картите, или скриването на данните им зад специален код, който е уникален за всяка пластика и устройство. Това повишава защитеността на информацията и трансакциите.

В момента всички останали решения за мобилни портфейли в България са базирани на MDES платформата на Mastercard. My Fibank е налично за iOS и Android за клиентите на банката и предлага различни функции, сред които може би най-популярната е възможността за изпращане на пари между потребители.

Phyre App
Мобилното приложение Phyre е разработено от българския стартъп Paynetics и започва да работи на българския пазар през януари тази година. Това е мобилен портфейл, който е базиран на MDES решението на Mastercard за токенизация на информацията.

Чрез Phyre можете да се разплащате безконтактно със смартфона си през POS терминали с NFC технология, да интегрирате различни карти за намаления и лоялни клиенти, както и да прехвърляте онлайн пари от един потребител на приложението на друг. За момента приложението е налично само за Android устройства.

Ерата на мобилните разплащания настъпваКаква ще е новата роля на смартфона ни?


iCard
Мобилният портфейл iCard е разработен от едноименната българска компания с дългогодишен опит в дигиталните разплащания. Подобно на Phyre, приложението стартира в началото на 2018 г. и също използва технологията MDES на Mastercard.

Позволява да се осъществяват безконтактни разплащания със смартфона, плащане на битови сметки, поставяне на контроли и лимити на трансакции и споделяне на разходи (изпращане на суми между потребители). Компанията iCard също така предоставя и пластики за по-традиционно ориентираните потребители.

A1 Mobile Wallet
През септември 2018 г. българският мобилен оператор A1 пуска собствен дигитален портфейл. Технологията за него е предоставена от iCard, като повечето функционалности от едноименното приложение работят и тук.

Можете да сложите в него дебитна, кредитна или виртуална карта. A1 Mobile Wallet поддържа плащания за комунални услуги като електроенергия, топлофикация, водоснабдяване и други, прехвърляне на пари между потребители, определяне на лимити и др.

Независимо кое решение изберат потребителите, чрез мобилните портфейли те ще могат да плащат в магазини, битови сметки, кина, заведения и др. При това бързо, лесно и сигурно.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Tihomir Todorov
# 0
10:02 | 14 February 2019
Няма по добро от revolut засега
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg