Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Fibank

909
Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Fibank

© Fibank

Международната рейтингова агенция Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на B1 за местна и чужда валута на Първа инвестиционна банка (Fibank).

Moody's базира своята оценка на няколко критерия, сред които: високата способност на банката да генерира печалба и оперативна ефективност, широка депозитна база, която е доминираща в структурите на финансиране, стабилни ликвидни буфери, ефективно корпоративно управление и управление на риска, което Първа инвестиционна банка развива заедно с Международната финансова корпорация (IFC).

Moody's посочва, че Fibank постига стабилно ниво на приходи и добра възвращаемост на активите, видно от коефициента й на печалба преди провизии към рисковопретеглените активи от 3.6% към края на 2016 г.

Агенцията посочва, че източниците на приходи на банката са добре разпределени. Коефициентът на ликвидни активи възлиза на значителните 28%.

Fibank поддържа стабилни капиталови буфери, като към края на 2016 г. коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред е 12%, а на капитала от първи ред - 15.1%, значително над регулаторния минимум от 11.5%.

Moody's припомня, че Fibank е третата по големина банка в България с пазарен дял от 13.3% при депозитите от физически лица и домакинствата.

По предварителни данни към 30 юни 2017 г., печалбата на Fibank преди обезценки и данъци е в размер на 82 млн. лв., а нетната печалба е 40 млн. лв. За първите шест месеца на 2017 г. нетният лихвен доход е в размер на 124 млн. лв. и нетният доход от такси и комисиони е 49 млн. лв.

Към 30 юни 2017 г. Fibank отчита съществено намаление в общия размер на необслужените кредити от 9.4% спрямо 31 март 2017 г. като делът им към кредитния портфейл за второ тримесечие на 2017 г. намалява до 23.5% от 26%. 

Шест банки с печалба от над 10 млн. лв. за три месецаЗа първите три месеца на 2017 г. банковата система в страната генерира печалба от 287.6 млн. лв.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...