Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Fibank

863
Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Fibank

© Fibank

Международната рейтингова агенция Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на B1 за местна и чужда валута на Първа инвестиционна банка (Fibank).

Moody's базира своята оценка на няколко критерия, сред които: високата способност на банката да генерира печалба и оперативна ефективност, широка депозитна база, която е доминираща в структурите на финансиране, стабилни ликвидни буфери, ефективно корпоративно управление и управление на риска, което Първа инвестиционна банка развива заедно с Международната финансова корпорация (IFC).

Moody's посочва, че Fibank постига стабилно ниво на приходи и добра възвращаемост на активите, видно от коефициента й на печалба преди провизии към рисковопретеглените активи от 3.6% към края на 2016 г.

Агенцията посочва, че източниците на приходи на банката са добре разпределени. Коефициентът на ликвидни активи възлиза на значителните 28%.

Fibank поддържа стабилни капиталови буфери, като към края на 2016 г. коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред е 12%, а на капитала от първи ред - 15.1%, значително над регулаторния минимум от 11.5%.

Moody's припомня, че Fibank е третата по големина банка в България с пазарен дял от 13.3% при депозитите от физически лица и домакинствата.

По предварителни данни към 30 юни 2017 г., печалбата на Fibank преди обезценки и данъци е в размер на 82 млн. лв., а нетната печалба е 40 млн. лв. За първите шест месеца на 2017 г. нетният лихвен доход е в размер на 124 млн. лв. и нетният доход от такси и комисиони е 49 млн. лв.

Към 30 юни 2017 г. Fibank отчита съществено намаление в общия размер на необслужените кредити от 9.4% спрямо 31 март 2017 г. като делът им към кредитния портфейл за второ тримесечие на 2017 г. намалява до 23.5% от 26%. 

Шест банки с печалба от над 10 млн. лв. за три месецаЗа първите три месеца на 2017 г. банковата система в страната генерира печалба от 287.6 млн. лв.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg