На крачка от 50-те милиарда лева

2830
На крачка от 50-те милиарда лева

© Pixabay.com

Ниските лихви по депозитите явно не стряскат населението в страната. Вместо да търсят алтернативи за парите си, домакинствата продължават да трупат стотици милиони в банката всеки месец.

Данни на Българска народна банка сочат, че към края на февруари депозитите на домакинствата достигат рекордните 49.69 млрд. лв., или само на 306.59 млн. лв. от историческите 50 млрд. лв.

В последните 12 месеца повишението е от 2.333 млрд. лв., или средно по 194.4 млн. лв. на месец.


Справка на Profit.bg показва, че това се дължи на повишението на левовите спестявания, увеличили се с 2.403 млрд. лв. за периода, докато при евровите депозити се отчита ръст от 761 хил. лв.

Данните за спестяванията в други валути (най-често щатски долари) сочат понижение от 43.589 млн. лв., по всяка вероятност дължащо се на слабото представяне на долара в последните месеци.

Вижте още какво можем да направим с парите си днес, за да се пенсионираме спокойно:

Пенсионер-милионер с инвестиция от 1000 лв. годишно? Възможно е! Сметките показват, че със сравнително скромни, но постоянни инвестиции, задачата съвсем не е непосилна.

Към 28 февруари общо 59.05% от депозитите на населението са в лева спрямо 32.94% в евро и 8.01 на сто в други валути.

Въпреки милиардите си в търговските банки, домакинствата печелят от влоговете си рекордно ниски суми под формата на лихви. За януари банките платиха 10.28 млн. лв. лихви, а за февруари сумата слезе дори под 9 млн. лв. (8.998 млн. лв.).

Общата сума за първите два месеца на миналата година се равняваше на 38.26 млн. лв. спрямо 19.28 млн. лв. за периода 1 януари – 28 февруари 2018 г.

За цялата 2018 г. домакинствата получиха 183.33 млн. лв. лихви от банките в страната.

Кои бяха предпочитаните банки за нашите спестявания през 2017 г.? Това можете да разберете от статията по-долу: 

Насочваме депозитите си основно към 8 банкиВижте коя е предпочитаната валута за спестявания през изминалата година

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg