Накъде насочваме спестяванията си?

5239
Накъде насочваме спестяванията си?

© Pixabay.com

Само за първите три месеца на 2018 г. домакинствата в страната са добавили нови близо 340 млн. лв. депозити, сочи справка на Profit.bg. Така към 31 март, населението вече разполага с рекордните 49.795 млрд. лв. в търговските банки.

Нарастването за последните 12 месеца пък е от 2.396 млрд. лв.

Кои са предпочитаните банки на нашите спестявания?

През първото тримесечие две от банките са привлекли по над 100 млн. лв. Това са Райфайзенбанк със 165 млн. лв. и Банка ДСК със 102 млн. лв.

В челото са още Пощенска банка с 36 млн. лв., Централна кооперативна банка, Инвестбанк и Уникредит Булбанк с по 25 млн. лв., а също и Сосиете Женерал Експоресбанк с 20 млн. лв.


Въпреки че нарастването при Обединена Българска банка е от 1.035 млрд. лв., следва да се има предвид, че малко над 1 млрд. лв. от спестяванията идват след сделката със СИБАНК. Именно на толкова (1.01 млрд. лв.) се равняваха привлечените средства от банката в края на миналата година.

По над 10 млн. лв. нарастват депозитите и на Ти Би Ай Банк и Токуда Банк.

Припомняме, че лихвите по депозитите и кредитите, както и продължаващата консолидация в сектора ще са основните теми по време на панел „Банки“ на икономическия форум Шумът на парите.

Дискусията е с начален час 12.45 часа на 23 май (сряда). Мястото на срещата – зала ЕФЕ на хотел Маринела, а събитието за поредна година е безплатно за присъствие.

Повече за Шумът на парите, както и за участниците, можете да намерите тук.

Трите най-предпочитани банки за депозити в последните 12 месеца, по данни на централната банка, са Банка ДСК, Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк.

Повече от 100 млн. лв. са привлекли още от Обединена Българска Банка, Централна кооперативна банка, Сосиете Женерал Експресбанк и Пощенска банка.

Най-много средства днес имаме насочени в Банка ДСК и Уникредит Булбанк, съответно 8.4 и 8.1 млрд. лв., следвани от Първа инвестиционна банка с 6 млрд. лв., Обединена Българска банка с 5.02 млрд. лв. и Пощенска банка с 4.2 млрд. лв. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Момчил
# 0
16:05 | 9 May 2018
Както е отбелязано сливането на ОББ и СИБанк за ръста на депозитите от домакинства на тази банка, така би трябвало да бъде забелязано, че при Райфайзен банк ръста на депозитите на населението за първото тримесечие е "неадекватно голям" и при поглед в резултатите на банката също на страницата на БНБ, от където е взета информацията, ще се види, че това е съпроводено с голям отрицателен ръст /спад/ на депозитите на фирми, т.е. има вътрешно преливане, а не истински ръст!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg