Намаляха ли депозитите у нас по време на извънредното положение

4977
Намаляха ли депозитите у нас по време на извънредното положение

© Pixabay

Намаляват ли депозитите на домакинствата в страната по време на извънредното положение? Отговорът на този въпрос ни дават изнесените преди минути данни на Българска народна банка към 30 април.

Те не само не намаляват, а дори отчитат сериозен ръст, сочат изчисления на Profit.bg

Увеличението спрямо месец по-рано е от 560 млн. лв., като по-голям ръст за последно бе отчетен през декември, когато бе наблюдавано нарастване от 1.015 млрд. лв.


Общият размер на спестяванията на домакинствата в края на април достигат рекордните 58.7 млрд. лв., което е с 4.1 млрд. лв. повече спрямо година по-рано.

В последните 5 месеца у нас се наблюдава тенденция на сериозен ръст при депозитите в евро (ръст от 2 млрд. лв.), ръст на спестяванията в други валути с около 130 млн. лв., както и минален спад на депозитите в родна валута (-9 млн. лв.).

Днес 58.9% от парите ни на влог са в лева, спрямо рекордните 61.7%, достигнати в края на 2019 г. Спестяванията в евро съставляват 33.61% от всичките депозити на населението, докато тези в други валути (най-често щатски долари) са 7.5%.

Българинът влиза в кризата с жълти стотинкиЕто с колко пари влиза българинът в кризата

Въпреки достигането на нов рекорд за спестяванията на домакинствата, това носи все по-малко доходи от лихви за вложителите.

За април сумата е 5.89 млн. лв., спрямо 6.1 млн. лв. за март и съответно 5.8 и 6.6 млн. лв. за първите два месеца на 2020 г.

Общо за периода януари – април, доходите от лихви възлизат на 24.4 млн. лв., срещу 26.9 млн. лв. за първите четири месеца на 2019 г. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg