Направете си коледен подарък – рефинансирайте кредита си

1502
Направете си коледен подарък – рефинансирайте кредита си

© Pixabay.com

Продължаващият спад на лихвите по кредитите създава възможности, които не трябва да се пропускат, нито от фирмите, нито от физическите лица. Това може да е вашият коледен подарък, при положение че предприемете нужните действия още днес.

За какво става въпрос?

Дори и жилищен кредит, теглен преди 2 или повече години, може да ви спести доста пари в бъдеще, ако в идните седмици го рефинансирате.

Конкуренцията между банките у нас, добрата икономическа обстановка с рекордно ниска безработица, съчетани и с ниските лихви по привлечените средства, дават на банките достатъчен ресурс, който трябва да дадат на заем на фирми и граждани.

При това на доста ниски нива, които до този момент българинът не познаваше. Да, не трябва да подминаваме и горещия имотен пазар, който е една от основната причини за ръста при кредитирането.

Вече част от банките предлагат ипотечни кредити с лихви под 3%. Разбира се, това е при наличието на различни фактори, като превод на работна заплата в съответната банка, добри доходи и пълни осигуровки, както и достатъчен остатъчен доход, който да позволява съществуването на домакинството.

Вижте още: Какво представлява кредитната консултация? 

Какво можете да направите?

Рефинансирането, или предоговарянето на условията, с настоящата ви банка, могат или да намалят месечната ви вноска, или - което е още по-добър вариант, да понижат периода на кредита ви. Т.е. вие ще плащате същата вноска, както и до сега, но по-малко на брой години.

Какви са лихвите днес и какви са очакванията на експертите?

През октомври 2018 г. годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове намалява спрямо октомври 2017 г. с 0.72 пр.п., до 3.59%, а по жилищните кредити в евро – с 0.12 пр.п., до 4.30%.

Данните на БНБ за годишния процент на разходите при жилищните кредити левове, в сравнение с месец по-рано, сочат спад от 0.11 пр.п., а по тези в евро – с 0.42 пр.п. Налице е спад и при потребителските заеми, информираха наскоро от централната банка.

В интервю за платформата за сравнение на кредити – kredit.bg, изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин изказа мнение, че лихвените нива през следващата 2019 г. ще се задържат на настоящите нива.

Или иначе казано, може би имате време, но пък и не бива да отлагате, тъй като рефинансирането или предоговарянето може да ви спести пари... за повече коледни подаръци.

Екипът на kredit.bg все пак направи изчисления какво би се случило, при положение че в идната година лихвите по кредитите започнат леко да се повишават. Вижте с колко ще плащате повече тук: 

С колко ще се оскъпи вноската по кредита Ви, ако лихвите се повишат с 1%?Лихвите по ипотечните и потребителските кредити в България следваха устойчива тенденция на понижение през последните няколко години, но напоследък зачестяват сигналите, че този тренд може би е на път да приключи.

Всичко по темата Коледа и Нова година 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Кредитор
# 0
11:11 | 29 November 2018
Нямам кредит. Какво да си подаря за Коледа?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...