Наталия Гузеева, TBI Bank: Жените ще навлизат все по-успешно в ИТ общността

1935
Наталия Гузеева, TBI Bank: Жените ще навлизат все по-успешно в ИТ общността

© TBI Bank

Всяка година в края на април отбелязваме Международния ден на жените в информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Инициативата, стартирала през 2011 г., е на Международния съюз по далекосъобщения към ООН и насърчава повече момичета и дами да изберат ИТ кариера.

По този повод решихме да се срещнем с една дама, която е избрала именно такъв път – Наталия Гузеева, Scrum Master в TBI Bank. Тя е ръководител на технологичния хъб на банката, който доскоро се намираше в Киев, както и майка на 3 деца.

Въпреки събитията от последните месеци, членовете на екипа ѝ продължават работата си, а част тях са намерили сигурност в България и други страни.

TBI от години развива своята финтех насоченост и се стреми да реализира дигиталните си решения със собствени сили. За целта банката разполага с динамично развиващ се ИТ екип, като все по-голяма част от кадрите в него са жени.  

Наталия, Вие сте родом от Украйна, която в момента минава през голямо изпитание. Къде Ви намираме?

След избухването на войната семейството ми беше принудено да напусне Киев, където живях последните 12 години. Заминахме за Полша на 15 март след като поредният бомбардировач прелетя над дома ни. Благодарна съм, че екипът и мениджмънтът на TBI реагираха светкавично, за да ни помогнат, с каквото е необходимо в тази ситуация.


Разкажете ни повече за Вашата работа и екипа, който ръководите?

Ние сме част от TBI Bank, които през 2017 г. създадоха технологичен хъб в Украйна, за да реализират амбициозните си технологични проекти, стартирали паралелно с дигиталната трансформация на компанията. Екипът ми се състои от близо 30 души, като 5 от тях са намерили безопасност извън Украйна към настоящия момент.

Останалите се придвижиха на запад, където е малко по-безопасно. Сложно е, защото мъжете в екипа няма как да излязат извън страната, но съм изключително горда от колегите, защото въпреки всичко продължаваме да не губим фокус и да реализираме проектите си.

С какви проекти точно се занимава екипът Ви?

Работим по разнообразни проекти за трите основни пазара на TBI – България, Румъния и Гърция. Изцяло вътрешно разработихме платформа за дигитално онбордване на партньори, която елиминира нуждата от физическа намеса и подобрява преживяването за всички участници – On-boarding Merchant Portal (OMP).

Отговаряме и за голяма част от интеграционните процеси на различни системи в банката и участваме в разработката на мобилното ни приложение. Също така работихме по създаването на Cash Online – нашето решение за онлайн кредитиране само с няколко клика, без посещение на клон. А в момента реализираме доста интересни проекти, за които тепърва ще говорим. 

Бихте ли обяснили с по-прости думи какво прави един Scrum Master?

Scrum Master e човек, който отговаря за реализацията на софтуерни продукти в рамките на Agile – метод за управление на проекти и процеси, в който основополагаща е гъвкавостта. Като Scrum Master трябва да премахвам пречките в работата на екипа си, т.е. имам отговорността да направя така, че той да постига целите и задачите си.

Аз обаче не съм ръководител на екип в класическия смисъл, нито проджект мениджър, а по-скоро буфер между хората си и всичко, което би могло да спъва работата им.

Разкажете ни как решихте да се занимавате с информационни технологии?

Първоначално исках да уча право, но с времето разбрах, че не е за мен. Всъщност, имам магистърска степен по бизнес администрация от Киевския университет по пазарни отношения. Така че моят път не е стандартен за хората в ИТ индустрията. Учих се буквално сама и в движение – от учебници и друга литература, посредством онлайн курсове и конференции, докато вече работех като мениджър обслужване на клиенти в голяма украинска банка.

Освен че трябваше да построя екипа и процесите в колцентъра на организацията от нула, участвах и в техническата част – отговарях за избора на системи, както и за тяхната интеграция. По-късно, през 2017 г., дойде предложението да се присъединя към тогава младия, но амбициозен ИТ хъб на TBI в Украйна.

Приех с голямо вълнение. Първоначално бяхме само 5 човека, а в момента сме 30 души.

Какво най-много обичате в работата си?

Хората. Екипът ми е наистина чудесен. С колегите се разбираме добре, постигаме отлични резултати и смея да кажа, че сме приятели. Харесва ми да съм част от TBI, защото това е организация, която има смелостта да бъде иноватор. Така успяваме да бъдем първи. Чувствам се свободна.

Намирам банковия сектор за изключително интересен и динамичен. Също така съм потребител, възползвам се от различни банкови услуги, а възможността да участвам в разработването им е истински вълнуваща.

 

Защо, според Вас, все още броят на жените, които се занимават с информационни технологии, не е особено голям?

Според мен това е само временно явление и вече наблюдаваме промяна в тази тенденция. Например, тъй като ИТ екипът на TBI непрекъснато се разраства, съвсем скоро провеждах интервюта за две от отворените ни позиции. Имахме изключително висок брой кандидати, разговаряхме с много и добри специалисти.

Конкуренцията беше голяма, но ние направихме своя избор – имената на новите ни колеги са Анастасия и Ирина. Те безспорно бяха най-добрите Java Backend Developers, с които се срещнахме. В този смисъл, мисля, че нещата се променят и жените тепърва ще навлизат все по-успешно в ИТ общността.

Смятате ли, че има начин повече момичета да бъдат мотивирани да се занимават с информационни технологии в ранна възраст?

Мисля, че трябва да предоставяме разнообразни възможности на децата, без значение дали са момичета или момчета. Възможностите трябва да са едни и същи за всички. Когато дадено дете прояви интерес към някое направление, ние сме длъжни да го окуражим да преследва този интерес, но само ако той е искрен. Нищо не трябва да се случва на сила и да е определно от пол, раса, религия или друго.

Вие имате дъщеря. Ако тя реши да работи в ИТ сферата, ще я насърчите ли?

Бих я подкрепила във всеки неин избор. Ако иска да бъде Java Backend Developer – чудесно! Съпругът ми се занимава с информационна сигурност, така че тя разполага с двоен пример за това какво означава да работиш в сферата. По същия начин обаче няма да имам нищо против, ако реши да се занимава с мода, например.

Това ще бъде изцяло нейно решение. Според мен няма как да бъдем успешни, ако не обичаме това, което правим, независимо дали е ИТ, медицина, бизнес. Успехът отива там, където има страст. Смятам, че ако наистина обичаме работата си, това личи и дори ни прави по-конкурентни на пазара на труда.

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които тепърва излизат от университета и искат да се реализират като ИТ специалисти?

Бих ги посъветвала да не се страхуват и да се възползват от всяка възможност, която получат. Много компании имат практика да обучават кадри, които въвеждат в проекти, а след това наемат. Разбира се, стартовата заплата няма да бъде като средната за сектора, но това е единственият начин да придобият опит, дори докато още учат.

Другата ми препоръка е да бъдат смели, защото колкото по-бързо се потопят в професията, толкова по-рано ще разберат дали наистина е тяхното призвание.

Какво, според Вас, отличава TBI като организация от конкурентите в региона?

В TBI работят хора, на които мога да задавам въпроси свободно и с които водя откровени дискусии без притеснение, че понякога мненията ни се различават. TBI не е типичната банка - нашият модел на работа постоянно предизвиква статуквото и сме по-близо до културата на старт-ъп компаниите.

Това, което лично аз харесвам е, че в TBI  имам възможност не само аз да се уча, но и да предавам своите знания. Това е безценно. Тук споделяме открито гледните си точки, както и опита си и така заедно създаваме най-добрите решения за клиентите и партньорите си. Щастлива съм да бъда в екипа на една от най-иновативните  финансови институции в региона.

Вие сте начело на голям екип, при това го управлявате дистанционно. Как се ръководи и как решавате проблемите, ако възникнат такива?

Първата ми стъпка винаги е да проуча въпроса в дълбочина. В никакъв случай не бих си позволила да отида при екипа си без да съм сигурна, че грешката е наша. Вече оперираме на три основни пазара – България, Румъния и Гърция, ето защо съм изключително прецизна що се отнася до това къде точно има отражение проблемът.

След като проуча максимално ситуацията, аз и хората ми решаваме как да действаме заедно. За мен тяхното мнение е много важно. Вярвам им напълно и смятам, че можем да се справим с всяко предизвикателство. И никога не става дума за откриване на „виновните“. Всеки греши и всички сме хора, но важното е да се учим в процеса на работа.

Какво ви предстои в професионален план?

В близко бъдеще ще съм ангажирана с нашите изключително амбициозни планове. Предстоят ни много иновативни проекти и разширяване на нашия страхотен ИТ екип, който ще реализира мащабната ни визия.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg