Най-големите български банки към 30 септември 2020 г.

10660
Най-големите български банки към 30 септември 2020 г.

Първа инвестиционна банка е петата в страната, която премина границата от активи под управление за над 10 млрд. лв., става ясно от данни на Българска народна банка.

Петте най-големите банки в страната разполагат с активи на стойност 79 млрд. лв., което е 66.25% от общо 119-те млрд. лв. в банковата ни система. Кои обаче са най-големите банки в страната към 30 септември и има ли размествания спрямо тримесечие и година по-рано?

Най-големите банки у нас


Уникредит Булбанк е начело в класацията с активи за 23.1 млрд. лв. спрямо 22.3 млрд. лв. за Банка ДСК, която оглавяваше подреждането към 30 юни.

Борбата за третата позиция също е сериозна, тъй като Обединена Българска банка е с активи за 11.6 млрд. лв., а Пощенска банка е с 11.4 млрд. лв.

Петата, както вече споменахме, е Първа инвестиционна банка. Активите на единствената банка сред топ 5 с български капитали нарастват до 10.4 млрд. лв., а близо до границата от 10 млрд. лв. е Райфайзенбанк, която управлява 9.7 млрд. лв.

В топ 10 се нареждат още Централна кооперативна банка, държавната Българска банка за развитие, Алианц Банк и Прокредит Банк.

Общо 17 от опериращите у нас 24 банки имат активи за над 1 млрд. лв., сочи наша справка.

С най-голям ръст за тримесечието

Уникредит Булбанк отчита най-голям ръст в активите си за последните 3 месеца, показват изчисления на Profit.bg. Нарастването е от 1.2 млрд. лв., а след нея се нареждат Първа инвестициона банка и Пощенска банка с ръст от 478 и 441 млн. лв.

Ръст от 382 млн. лв. се отчита при Банка ДСК, докато при Райфайзенбанк повишението е от 344 млн. лв.

С най-голям ръст за последните 12 месеца

Спрямо 30 септември 2019 г. най-бързо нарастват активите на Банка ДСК (6.4 млрд. лв.), като причината за това е финализирането на сделката по придобиването на Ескпресбанк. Следват Уникредит Булбанк и Пощенска банка с ръст от съответно 2.6 и 2.1 млрд. лв., както и близо 1.2 млрд. лв. нарастване в активите на Райфайзенбанк.

Ще продължи ли консолидацията у нас?

Сделките за Експресбанк и Банка Пиреос в последната година дават основания на редица пазарни наблюдатели да очакват, че консолидацията в банковия сектор може да продължи и през 2021 г. Макар от БНБ наскоро да предупредиха, че доходността в сектора може да се понижи, не са изключени нови сделки на фона на задаващата се криза, породена от COVID-19.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg