Най-големите банки у нас в края на 2021 г.

9360
Най-големите банки у нас в края на 2021 г.

© Unsplash

Ще има ли нова най-голяма банка в страната в следващите месеци?

Отговорът на този въпрос ще ни дадат данните от Българска народна банка след приключването на най-голямата банкова сделка у нас.

Припомняме, че собственикът на Обединена Българска банка (бел. ред. белгийската група KBC) придоби Райфайзенбанк, след като преди години купи и СИБАНК.

Данни на централната ни банка сочат, че активите на придобиващата институция в края на 2021 г. са в размер на 15.53 млрд. лева, докато придобитата е с 10.8 млрд. лева.


Това теоретично сочи, че след официалното завършване на сделката ОББ би имала активи от порядъка на 26 млрд. лева, което е с над 1 млрд. лева повече от настоящите лидери.

В края на декември 2021 г. Уникредит Булбанк и Банка ДСК продължават да заемат челните места в тази класация. Активите им нараснаха за година с 840 млн. лева и 1.6 млрд. лева, за да достигнат 24.9 млрд. лева и 24.4 млрд. лева.

С активи за над 10 млрд. лева са още две банки у нас – Пощенска банка и Първа инвестиционна банка, разполагащи с 14.4 млрд. лева и 11.2 млрд. лева активи под управление.

Сред топ 10 са още Централна кооперативна банка, Българска банка за развитие, Алианц Банк и Прокредит Банк.

Най-голям ръст на активите през 2021 г. се отчита при ОББ и Пощенска банка, добавили съответно 2.7 и 2.3 млрд. лева, следвани от Банка ДСК с 1.6 млрд. лева.

Трите най-големи банки в България управляват 47% от активите на системата. Този дял ще се увеличи до над 55 на сто след приключването на горепосочената сделка.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg