Най-големите банки в България в края на 2018 г.

2820
Най-големите банки в България в края на 2018 г.

25 са банките у нас по данни на Българска народна банка към 31 декември 2018 г.

Бройката обаче ще намалее с още 2, след като приключат и официално сделките по придобиванията на Сосиете Женерал Експресбанк от страна на Банка ДСК, както и на Банка Пиреос от Пощенска банка.

Статистиката на централната ни банка сочи, че активите на банковата система днес възлизат на 105.6 млрд. лв., като отбелязват растеж със 7.7 млрд. лв. (7.9%) за година и с 2.4 млрд. лв. (2.3%) за тримесечие.

Общо 16 от банките в страната имат активи за над 1 млрд. лв., като те контролират малко над 100 млрд. лв. от активите на системата.

Кои са най-големите банки в страната?

Справката ни установи, че начело продължава да е Уникредит Булбанк. Активите на банката растат от 19.1 млрд. лв. в края на 2017 г. до 19.4 млрд. лв. към 31 декември 2018 г.

Банка ДСК е втората по големина банка у нас с активи за 14.45 млрд. лв. Те отчитат ръст от 2.3 млрд. лв. спрямо 12 месеца по-рано.

Като добавим и над 6.4 млрд. лв. активи на Експресбанк, това ще рече, че след завършване на сделката, т.е. при получаване на всички необходими одобрения, както и вписването ѝ в Търговския регистър, Банка ДСК по всяка вероятност ще се превърне в най-голямата банка у нас.

Кои са най-печелившите банки у нас? Общо седем от опериращите у нас търговски банки са завършили 2018 г. с печалба от над 100 млн. лв.

Следваща в списъка и третата банка с активи за над 10 млрд. лв. е Обединена Българска банка. Сливането между ОББ и СИБАНК роди една от най-големите банки в страната, като активите растат до 11.27 млрд. лв.

Следват Първа инвестиционна банка (9.3 млрд. лв.) и Пощенска банка (8.2 млрд. лв.), която през изминалата година закупи друга от големите банки у нас – Банка Пиреос.

В топ 10 на най-големите банки към 31 декември са още Райфайзенбанк (7.777 млрд. лв.), Сосиете Женерал Експресбанк, която вече е с ново име – Експресбанк с 6.4 млрд. лв., а също и публичната Централна кооперативна банка и държавната Българска банка за развитие.

Експресбанк вече е с ново лого и сайтБившата Сосиете Женерал Експресбанк вече е част от групата на унгарската OTP

Топ 10 се допълва именно от Банка Пиреос, която успява да изпревари Алианц Банк, Прокредит Банк и Инвестбанк. Последната също осъществи сделка през изминалата година, като закупи ТБ Виктория.

Най-бързо през 2018 г. нараснаха активите на ОББ, но това се дължи на сделката, спомената по-горе. Банка ДСК добави 2.3 млрд. лв. активи, докато Пощенска банка и Райфайзенбанк бележат ръст от респективно 786 и 779 млн. лв.

Нарастване от 669 млн. лв. имаме и при Първа инвестиционна банка, която завърши 2018 г. и с сериозен ръст на нетната си печалба.

Най-голямата публична банка у нас с ръст на печалбата от 83%Общите приходи от банкови операции за годината достигат 372.36 млн. лв.

Как се измени печалбата на родните банки в последните две години? Отговорът на този въпрос може да видите тук

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...