Най-големите банки в България в края на 2018 г.

11923
Най-големите банки в България в края на 2018 г.

25 са банките у нас по данни на Българска народна банка към 31 декември 2018 г.

Бройката обаче ще намалее с още 2, след като приключат и официално сделките по придобиванията на Сосиете Женерал Експресбанк от страна на Банка ДСК, както и на Банка Пиреос от Пощенска банка.

Статистиката на централната ни банка сочи, че активите на банковата система днес възлизат на 105.6 млрд. лв., като отбелязват растеж със 7.7 млрд. лв. (7.9%) за година и с 2.4 млрд. лв. (2.3%) за тримесечие.

Общо 16 от банките в страната имат активи за над 1 млрд. лв., като те контролират малко над 100 млрд. лв. от активите на системата.

Кои са най-големите банки в страната?


Справката ни установи, че начело продължава да е Уникредит Булбанк. Активите на банката растат от 19.1 млрд. лв. в края на 2017 г. до 19.4 млрд. лв. към 31 декември 2018 г.

Банка ДСК е втората по големина банка у нас с активи за 14.45 млрд. лв. Те отчитат ръст от 2.3 млрд. лв. спрямо 12 месеца по-рано.

Като добавим и над 6.4 млрд. лв. активи на Експресбанк, това ще рече, че след завършване на сделката, т.е. при получаване на всички необходими одобрения, както и вписването ѝ в Търговския регистър, Банка ДСК по всяка вероятност ще се превърне в най-голямата банка у нас.

Кои са най-печелившите банки у нас? Общо седем от опериращите у нас търговски банки са завършили 2018 г. с печалба от над 100 млн. лв.

Следваща в списъка и третата банка с активи за над 10 млрд. лв. е Обединена Българска банка. Сливането между ОББ и СИБАНК роди една от най-големите банки в страната, като активите растат до 11.27 млрд. лв.

Следват Първа инвестиционна банка (9.3 млрд. лв.) и Пощенска банка (8.2 млрд. лв.), която през изминалата година закупи друга от големите банки у нас – Банка Пиреос.

В топ 10 на най-големите банки към 31 декември са още Райфайзенбанк (7.777 млрд. лв.), Сосиете Женерал Експресбанк, която вече е с ново име – Експресбанк с 6.4 млрд. лв., а също и публичната Централна кооперативна банка и държавната Българска банка за развитие.

Експресбанк вече е с ново лого и сайтБившата Сосиете Женерал Експресбанк вече е част от групата на унгарската OTP

Топ 10 се допълва именно от Банка Пиреос, която успява да изпревари Алианц Банк, Прокредит Банк и Инвестбанк. Последната също осъществи сделка през изминалата година, като закупи ТБ Виктория.

Най-бързо през 2018 г. нараснаха активите на ОББ, но това се дължи на сделката, спомената по-горе. Банка ДСК добави 2.3 млрд. лв. активи, докато Пощенска банка и Райфайзенбанк бележат ръст от респективно 786 и 779 млн. лв.

Нарастване от 669 млн. лв. имаме и при Първа инвестиционна банка, която завърши 2018 г. и с сериозен ръст на нетната си печалба.

Най-голямата публична банка у нас с ръст на печалбата от 83%Общите приходи от банкови операции за годината достигат 372.36 млн. лв.

Как се измени печалбата на родните банки в последните две години? Отговорът на този въпрос може да видите тук

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg