Най-големите банки в страната към 30 юни 2018 г.

16563
Най-големите банки в страната към 30 юни 2018 г.

© Pixabay.com

Само преди няколко часа стана официално известно, че Банка ДСК ще закупи активите на Сосиете Женерал в България.

Това на практика ще означава, че обединената институция ще се превърне в най-голямата банка в страната, когато се получат разрешенията за сделката от съответните банкови, финансови и защитаващи конкуренцията регулатори.

След сделката, трите най-големи банки в страната ще държат около 46% от активите в сектора спрямо 40 на сто за в момента.


Ето и кои са най-големите банки в страната към 30 юни, по данни на БНБ:

Лидерските позиции се държат от Уникредит Булбанк и Банка ДСК с активи за съответно 18.6 и 12.4 млрд. лв., следвани от Обединена българска банка с 10.7 млрд. лв.

В челото са още Първа инвестиционна банка с 8.87 млрд. лв., Пощенска банка с 7.7 млрд. лв. и Райфайзенбанк с 7.18 млрд. лв.

Спомената по-горе Сосиете Женерал Експресбанк в момента заема седмото място сред най-големите банки в страната с активи за 6.66 млрд. лв.

Данни на централната банка сочат, че в топ 10 попадат още Централна кооперативна банка (5.4 млрд. лв.), Банка Пиреос (3.2 млрд. лв.), която също планира смяна на собствеността си, и Алианц Банк България с 2.67 млрд. лв.

Общо 16 от банките в страната имат активи за над 1 млрд. лв., показват данни на БНБ.

Справка на Profit.bg сочи, че спрямо 12 месеца по-рано само една банка (ТБ Виктория) отчита спад на активите си. Наскоро банката бе придобита от Инвестбанк.

Най-голям ръст се отчита при ОББ (заради вливането на СИБАНК), Банка ДСК, Пощенска банка и Райфайзенбанк.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg