Най-големите банки в света през 2021 г.

3559
Най-големите банки в света през 2021 г.

© Pixabay.com

Последните 18 месеца бяха уникален период за човечеството, като големи части от световната икономика бяха блокирани месеци наред, а много хора и компании пострадаха сериозно.

Пандемията от COVID-19 можеше да се отрази много сериозно и на банковия сектор.

Като цяло обаче, въпреки че печалбите преди данъци падат значително в повечето региони, секторът се справя забележително добре, особено в сравнение с финансовата криза от 2007-2009 г. Всъщност, секторът дори е по-добре капитализирани от когато и да било, според най-новата класация на най-големите банки в света на The Banker.

Към края на 2020 г. (годината, върху която е базирана класацията на изданието за водещите 1 000 банки в света за 2021 г.) собственият капитал от първи ред на 1 000-те най-големи банки в света възлиза на 9.9 трлн. долара, която е най-високата стойност, отчитана досега, като представлява увеличение от 12.7%, в сравнение с предходната година.


Минималният собствен капитал от първи ред за влизане в класацията също достига рекорда стойност – 547 млн. долара. Това е първият случай, в който сумата преминава 500 млн. долара и показва, че въпреки предизвикателствата около COVID-19, световният банков сектор е в силна позиция за справяне с предизвикателствата.

Нивата на собствения капитал от първи ред на банките нарастват в световен мащаб, като само два региона — Латинска Америка и Централна и Източна Европа, отчитат понижения от 1.2% и 1.5%, респективно.

Активите на банките в Топ 1000 нарастват значително - от 128.1 трлн. долара през 2020 до 148.6 трлн. долара през 2021 г., което представлява увеличение от 16.0%. Съотношението на собствения капитал от първи ред към активите, което е важен индикатор за способността на банките да поемат загуби, намалява леко на годишна база от 6.87% на 6.67%. Това на практика е същото ниво, както през 2018 г.

Печалбите преди данъци на банките падат с 19.2% - от 1.25 трлн. долара в предходната година до 936 млрд. долара. Това е първата година от 2017 г. насам, в която общата печалба на банките от Топ 1 000 е под 1 трлн. долара. Само 16 страни отчитат ръст на годишна база в печалбата преди данъци на банките си.

Възвръщаемостта на активите (ROA), ключов индикатор за рентабилност, пада от 0.72% до 0.51%, което е най-ниското ниво от 2009 г.

Азиатско-тихоокеанският регион, предвождан от Китай, вече допринася с цели 55% от печалбите на баките в световен мащаб при 43.5% през миналата година. Северноамериканските банки допринасят с 24% (26% през миналата година), докато делът на западноевропейските банки от общата печалба вече е едва 10%, в сравнение с 16% през миналата година и близо една трета преди десетилетие.

За Китай, която първа беше засегната от COVID-19, като че ли нямаше дългосрочни икономически поражения. Банките й дори успяват да консолидират позициите си още повече, като ICBC, China Construction Bank, Agricultural Bank of China и Bank of China заемат първите четири места в класацията на The Banker за четвърта поредна година.

ICBC пък оглавява подреждането в девета поредна година. Нейният капитал от първи ред нараства до 439.9 млрд. долара, което е най-високото ниво, отчитано за банка до момента. Увеличението, в сравнение с предходната година, е от 59.7 млрд. долара, което е почти колкото капитала от първи ред на ING - 36-ата най-голяма банка в топ 1000.

Китай вече може да се похвали с девет банки в първите 20, в сравнение със седем в предходната година. САЩ е единствената страна в света с повече банки в класацията Топ 1 000 от Китай, но разликата продължава да намалява. Китай има 144 банки в тазгодишната класация (в сравнение със 143 през миналата година), докато щатските банки са 178 (в сравнение със 184 миналата година).

Китайските банки също така са генерирали 37% от печалбата на банковия сектор в световен мащаб и 69% в Азиатско-тихоокеанския регион.

Депозитите в банките нарастват два пъти по-бързо от кредититеВ края на май 2021 г. кредитният портфейл на банките достига 67.067 млрд. лв.

Печалбата преди данъчно облагане на лидера в класацията ICBC достига рекордните 60.1 млрд. долара. От деветте китайски банки в Топ 20 четири отчитат двуцифрен ръст в процентно изражение в печалбата преди данъци.

Според миналогодишната класация щатските банки са държали 13.6% от световните банкови активи и са генерирали 21.9% от общата печалба, в сравнение с китайските банки, които са държали 24.6% от активите и са генерирали едва 28.5% от печалбата.

Тазгодишната класация показва, че Китай контролира 25.3% (148.6 трлн. долара) от световните банкови активи и допринася с 37.2% към печалбата, докато САЩ държи 13.5% от активите и генерира 18.5% от печалбата.

Като цяло големите щатски банки запазват позициите си в класацията. JPMorgan Chase остава на пето място и все още е най-голямата американска банка в Топ 1000 с 234.8 млрд. долара капитал от първи ред, което представлява увеличение от 9.5% на годишна база. Bank of America също запазва шестата си позиция. Wells Fargo обаче отстъпва от седмо до девето място, което дава възможност на Citi, която миналата година беше на осма позиция, да се придвижи с едно място напред.

Челната десетка се оформя от Mitsibishi UFJ Financial Group, която е и най-високо класираната японска банка.

Goldman Sachs, която е единствената друга щатска банка в Топ 20, пада от 16-о на 20-о място и е изпреварена от четири китайски банки.

Общо 601 от банките в Top 1 000 тази година отчитат по-ниски печалби преди данъци на годишна база, а 38 банки са обявили загуба. От тези 38 банки 18 са в Европа, като шестте банки с най-голяма загуба са европейски. Испанската BFA Tenedora de Acciones (Bankia) отчита най-големия отрицателен резултат в размер на 6.5 млрд. долара.

HSBC остава единствената банка в Европа в Топ 10 по капитал от първи ред. Тя се придвижва от девета до осма позиция в класацията, като капиталът й от първи ред бележи повишение от 8.0%. Печалбата й преди данъци пада с 34% на годишна база.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg