Най-големите банки в света за 2020 г.

2505
Най-големите банки в света за 2020 г.

© Pixabay

Китайските банки отново са на водещите позиции в класацията на The Banker за най-големите трезори в света за 2020 г.

За трета поредна година ICBC, China Construction Bank, Agricultural Bank of China и Bank of China държат първите четири места в Топ 1000 на водещите световни финансови институции, пише изданието.

Седем от банките в Топ 20 са китайски, което е с една повече от миналата година, а в Топ 1000 броят на китайските трезори достига 143, или със 7 повече от 2019 г. Единствено Съединените щати имат повече представители в престижната класация - 184 банки, или с 15 повече от предходната година.

В разпределението по региони най-голямо увеличение на представителите в банковата класация Топ 100 отчита Северна Америка (+15 до общо 198), следвана от Централна и Източна Европа (+5 до 44) и Африка (+3 до 36).


Азиатско-тихоокеанският регион губи 15 представители и броят вече е 372. Спад на присъствието в престижната класация отчита Близкият Изток (-13 до 68).

Като цяло глобалната банкова индустрия посреща кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, в сравнително добра форма, или поне много по-добре капитализирана, отколкото по време на финансовата криза от 2008-2009 г., пише още изданието. Това би трябвало да ѝ помогне да преодолее трудностите по-лесно.

Общият размер на собствения капитал от първи ред на водещите 1000 банки в света към края на миналата година възлиза на 8.8 трилиона долара, което представлява ръст от над 6% на годишна база.

Съвкупната им печалба преди данъчно облагане пък достига 1.16 трилиона долара, регистрирайки повишение от 2.1% спрямо предходната година.

Активите на банките в Топ 1000 са на обща стойност 128.11 трилиона долара, или с 4.33% повече, в сравнение с 2019 г.

Китайските трезори държат 24.6% от световните банкови активи и генерират 28.5% от печалбата.

Американските им аналози обаче се отличават с доста по-добра ефективност, тъй като държат дял от 13.5% от активите, но в същото време генерират 21.8% от печалбите.

Европейските банки пък 20.3% от активите и 11.1% от печалбата преди данъци.

Кои държави са най-големите купувачи на злато днес? Турция заема челната позиция, България също с рекордни покупки през 2020 г.

В класацията по рентабилност най-добре се представят банките от Централна и Източна Европа, Латинска Америка и Африка.

Коефициентът на възвръщаемост на активите (ROA) достига 1.79% в Централна и Източна Европа, 1.6% в Латинска Америка и 1.57% в Африка. Възвръщаемостта на собствения капитал (ROE) пък е малко над 17% в Латинска Америка, 16% в Африка и 14.3% за банките от региона на Централна и Източна Европа.

По отношение на общия размер на отпуснатите кредити от банките Китай води убедително с портфейл от 17.9 трилиона долара, който надвишава над два пъти този на втория в класацията - САЩ, с малко над 8 трилиона долара.

Една от добрите новини за глобалната банкова индустрия е намаляващият дял на необслужваните заеми, особено в някои от държавите, които имаха проблеми в това отношение, като Гърция, Италия и Португалия.

За първи път от пет години насам гръцките банки успяват да постигнат ръст на печалбата преди данъци, а Италия регистрира най-силното увеличение на печалбите в банковия сектор от всички западноевропейски държави. В Португалия печалбите се увеличават с над 10 на сто.

Провизиите за покриване на загубите от необслужвани кредити намаляват драстично и в трите държави - с близо 36% на годишна база в Португалия и с по 22.8% в Италия и Гърция. Но въпреки това четири от десетте банки с най-висок дял на лошите кредити в света си остават гръцки.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg