Най-голямата банка в еврозоната с революционен блокчейн ход

7793
Най-голямата банка в еврозоната с революционен блокчейн ход

Най-голямата банка в еврозоната по размер на пазарната капитализация се превърна в първата компания в света, която залага на блокчейн технологията за провеждане на своето годишно общо събрание на акционерите.

Испанската банка Santander и технологичната компания Broadridge Financial Solutions проведоха тест по време на годишната среща на акционерите, проведена през месец март, предава Financial Times. 

Гласуването в рамките на общото събрание се състоя по традиционния начин с тази разлика, че бе използвана блокчейн технологията – огромна онлайн публична счетоводна книга – за създаване на вторичен регистър.


От банката коментират, че този ход ще помогне за подобряване на корпоративната демокрация. В наши дни често се случва инвеститори да трябва да гласуват две седмици преди провеждане на годишното общо събрание, за да има време гласовете да бъдат преброени. 

Този процес среща множество критики, като някои хора твърдят, че гласовете редовно се губят, а инвеститорите изпитват трудности да гласуват, когато се намират извън домашния си пазар.

Santander посочва, че блокчейн технологията ще ускори процеса на годишните срещи, като ги направи по-удобни за инвеститорите, които вземат участие.

Серхио Гамез, ръководител Взаимоотношения с инвеститори и акционери в Santander, казва, че годишната среща е „едно от най-важните корпоративни събития” за публичните компании.

„В случая на Santander, която има много фрагментиран капитал, е важно да се осигури участието на инвеститори и акционери. Тази година използването на блокчейн технологията за институционалния вот бе от голяма помощ от гледна точка на прозрачност и гъвкавост”, казва той.

Банката има над 4 млн. акционери, като 60.7% от акциите се държат от институционални инвеститори. В тестовото блокчейн гласуване, което бе проведено в колаборация с JPMorgan и Northern Trust като банки-попечители, взеха участие 21% от присъстващите на годишната среща.

Шест от най-големите банки в света създават дигитална валутаИнституциите планират да използват блокчейн за по-бързи и ефективни разплащания

Блокчейн технологията представлява инфраструктурата, стояща зад криптовалутите. Иновацията привлича вниманието на множество финансови институции по света поради свойствата си да пренася стойност бързо и прозрачно.

Santander е една от най-активните банки на това поле. През миналия месец институцията пусна система за трансгранични разплащания, базирана на блокчейн, като освен това вече има дял в Ripple и Digital Asset Holdings.

През миналия месец испанските конкуренти от BBVA станаха първата международна банка, която даде кредит, използвайки технологията, докато британската HSBC осъществи успешно през тази седмица първата в света търговско-финансова трансакция, използвайки блокчейн.

Въпреки големия интерес и няколкото успешни тестове, някои финансови групи остават скептични по отношение на потенциала на блокчейн технологията да се превърне в масов инструмент. 

Централните банки на ОАЕ и Саудитска Арабия в общ блокчейн проектПилотният проект за пренасяне на стойност през граници посредством виртуални валути е първият подобен в региона

През тази година учени от университетите в Тилбург и Гент заявиха, че технологията може да предложи „умни решения за класическата неефективност на полето на корпоративното управление”, посочвайки, че това може да съкрати разходите, както за акционерите, така и за самите компании в резултат на модернизацията на годишните срещи.

„Блокчейн може да намали разходите за организация за компаниите и да увеличи скоростта на вземанe на решения”, пишат учените.

Джъстин Чапман, глобален ръководител Иновации и проучвания към Northern Trust, коментира, че един от клиентите на банката е взел участие в пилотния проект на Santander.

“Развълнувани сме относно следващата фаза на създаването на пълна прозрачност при гласуването, използвайки блокчейн”, казва той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg