Най-голямата европейска банка започва мащабна трансформация

929
Най-голямата европейска банка започва мащабна трансформация

© Pixabay

Когато Ноел Куин зае поста на временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на HSBC, почти всички анализатори очакваха смяна на стила в управлението на най-голямата европейска банка.

За разлика от предишния шеф на трезора Джон Флинт, който беше възприеман като интелигентен интроверт, Куин е прям и безапелационен. В първите си изяви след публикуването на актуалните финансови резултати на банката той изцяло затвърди това впечатление, пише Kredit.bg. 

"Въпреки добрите резултати на азиатското поделение на HSBC, в условията на силно конкурентна среда, представянето в останалите сегменти е незадоволително", заяви тази седмица Куин, цитиран от The Economist.

Отчетите показаха спад на печалбата за третото тримесечие с 24% спрямо същия период на миналата година. Тя възлиза на 3 млрд. долара, което беше под очакванията на анализаторите.

Приходите също се понижават с 3.2%, до 13.4 млрд. долара. Възвръщаемостта на собствения капитал се понижава до 6.4 на сто при предварителни прогнози за 9.5 на сто.


Пазарните участници изглежда са съгласни с оценката на Ноел Куин, тъй като акциите на HSBC поевтиняха с над 4% на борсата в Лондон след публикуването на финансовите резултати, реализирайки най-силния си дневен спад за последните две години и половина. Само за последните шест месеца банката загуби 11% от пазарната си капитализация.

Донякъде проблемите на най-големия европейски трезор могат да бъдат обяснени с цикличните фактори. Ниските лихвени проценти и забавящият си глобален икономически растеж поставят под натиск лихвените маржове.

Напрежението между САЩ и Китай спъва международната търговия, което пряко се отразява върху бизнеса на HSBC, която е най-големият доставчик на външнотърговско финансиране в света.

Като се добави несигурността около брекзит и нестабилността на някои от водещите развиващи се пазари, като Аржентина и Турция, ситуацията, в която се намира британската финансова институция, не изглежда никак приятна.

Но това трудно може да донесе някакво успокоение на инвеститорите. Много от тях са на мнение, че някои от външните негативни фактори могат в скоро време да започнат да отшумяват, но други изглежда ще се запазят в дългосрочен план.

Инвеститорите все още не взимат предвид потенциалните последствия от протестите в Хонконг, където HSBC е един от водещите кредитори на пазара. А в някои ключови за банката региони качеството на кредитния портфейл вече започва да се влошава.

Ноел Куин е наясно с всички тези рискове и не се страхува да ги признае пред акционерите. В началото на тази седмица HSBC, която управлява активи за 2.7 трилиона долара, обяви, че ще понижи заложената цел за възвръщаемостта на собствения капитал през 2020 г., която бе на ниво от 11%.

Това беше сигнал, че ръководството не очаква кой знае какво подобрение в близко бъдеще.

Освен това Куин предупреди, че ще започне мащабна реорганизация на всички губещи дейности в структурата на банката. 

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg