Небанковото кредитиране се увеличава с 14% за последната година

818
Небанковото кредитиране се увеличава с 14% за последната година

© Pixabay

Към края на септември 2019 г. кредитният портфейл на небанковите финансови институции възлиза на 2.78 млрд. лв, или 2.4% от БВП.

Това показва статистиката на Българската народна банка за дружествата, специализирани в кредитиране, цитирана от платформата Kredit.bg.

За първото деветмесечие на предходната година вземанията по кредити на небанковия сектор са на стойност 2.43 млрд. лв. и се увеличават с 14.1% на годишна база.

През последните години небанковите кредитни компании придобиха публична известност като фирми за "бързи кредити", но в момента техният баланс показва съвсем различна картина.

По-голямата част от кредитите в техния портфейл, всъщност, са със срок на изплащане от над 5 години. Общият размер на тези дългосрочни заеми са в размер на 1.24 млрд. лв. към края на септември и се увеличават със 17.2% на годишна база.

Относителният им дял в общия размер на вземанията по кредити нараства от 43.6% в края на деветмесечието на 2018 г. до 44.7% към 30 септември 2019 г.


В края на третото тримесечие на тази година вземанията по кредити с матуритет над 1 до 5 години са 721.9 млн. лева, като бележат ръст от 10.6% на годишна база.

С най-силни темпове нарастват заемите със срок до 1 година. Общата им стойност се увеличава с цели 27% за последните 12 месеца и достига 616.9 млн. лв. към края на септември.

Статистиката показва, че делът на лошите и необслужваните заеми в портфейла на небанковите кредитни компании продължава да намалява. Към края на септември 2019 г. размерът на необслужваните кредити е 194.7 млн. лева. Те намаляват с 16.8%, в сравнение с предходната година и с 2.1% спрямо края на юни 2019 година.

Домакинствата остават основният клиент на небанковия финансов сектор. В края на септември 2019 г. вземанията на дружествата, специализирани в кредитиране, от физически лица нарастват на годишна база със 17.8%  до 2.21 млрд. лева. Относителният им дял в общия кредитен портфейл се увеличава от 78.1% в края на септември 2018 г. до 80.3% в края на същия месец на 2019 година.

Печалбата на  дружествата, специализирани в кредитиране, възлиза на 260.4 милиона лева към края на деветмесечието. На годишна база тя се увеличава с 22.3 на сто.  

Повече за кредитния портфейл на небанковия сектор можете да научите от материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg