Ниски лихви в Европа и ръст в САЩ. Какво ни очаква в следващите месеци?

4201
Ниски лихви в Европа и ръст в САЩ. Какво ни очаква в следващите месеци?

Основният въпрос, който кредитополучателите си задават, е дали лихвите по жилищните кредити ще се понижат.

Ако тенденцията е за спад в последните години, а настоящите лихви са рекордно ниски в страната, възможно ли е това да продължи?

Какво би се случило, ако лихвите тръгнат нагоре?

Рекордно ниски и/или дори отрицателни лихви в редица европейски държави

Данни на Българска народна банка от края на миналата седмица показаха, че през февруари средните лихви при ипотечните заеми достигат 2.79% спрямо 2.95 на сто преди година. Месец по-рано жилищните заеми в лева бяха със средна лихва от 2.82 на сто, а в края на 2020 г. лихвата беше 2.81%.


Подобна е тенденцията и в останалите европейски държави, като дори в по-развитите икономики, като Дания, Германия и Португалия, част от банките предлагат продукти с отрицателни лихви.

Само преди дни от WSJ описаха подобен пример – португалка получава по 45 долара всеки месец от банката, тъй като лихвата, на която тя в момента изплаща заема си, е паднала до -0.25%.

Смята се, че в подобен на нейния случай са вече над 30 000 души, при това само в Португалия.

Ръст в САЩ

На фона на ниските и дори отрицателни лихви в Европа, отвъд Океана се отчита скок в последните месеци.

Лихвите по кредитите в САЩ следват доходността по 10-годишните държавни облигации, която отчита повишение в последните седмици. През миналата седмица доходността достигна 1.4%, което е най-високото ниво от 14 месеца насам.

Бързата ваксинация на населението в САЩ, съчетано с новите стимули за икономиката, които са на стойност 1.9 трилиона долара, носят оптимизъм на пазарите. Това кара инвеститорите да изтеглят парите си от облигациите и да ги насочат към по-рискови активи, като акциите.

Това води до спад на цените на облигациите, а оттам и до повишаването на доходността по тях.

Коя е предпочитаната валута за кредитите ни?Общо 13.29 на сто от ипотеките днес са в евро, сочат данни на Българска народна банка,

Какво можем да направим?

На фона на рекордно ниските лихви по ипотечните заеми, настоящите кредитополучатели ще имат възможност да рефинансират заема си и по този начин да плащат по-ниска месечна вноска при запазване на срока на кредита или да намалят срока му, но да запазят и дори да увеличат месечната сума, която погасяват.

На пазара дори вече има банки, които поемат разходите по рефинансирането, макар те за момента да са малко на брой. Този разход също не бива да се подценява, тъй като сумата би била сериозна за домакинствата с по-ниски доходи.

Новите кредити се теглят при наистина добри условия, но какво означава това? Както може би знаете, ниските лихви означават и скъпи имоти, тъй че бъдещите новодомци ще трябва да избират имот, който се предлага на нива, близки до рекордните за страната, а на места дори и на най-високите стойности в историята ни.

А ако лихвите тръгнат нагоре?

Това би се отразило, както вече посочихме, на цените на имотите и би довело до техния спад, както и до повишаване на лошите кредити в банковата система, тъй като на фона на коронавирусната пандемия, част от хората са с намалени доходи, а други загубиха работата си.

Евентуален ръст на вноската им, макар и минимален, ще натовари разполагаемия доход на домакинството, а това би поставило под риск задължението им. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Susan Benson
# 0
18:03 | 30 March 2021
Здравейте дами и господа, нуждаете ли се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм заемодател, а също и финансов консултант. Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове заемни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация ни пишете по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или изпратете ми съобщение директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор в един миг. Ние сме всеобхватна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да постигнете всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин. Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем; * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде. * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете. * Бързо директно финансиране - Получете кредита си в рамките на 24 часа след одобрението. * Гъвкав лихвен процент - достъпен лихвен процент от 3%. * Високи цени на одобрение * Гъвкаво погасяване - получавате шанса да изберете дата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1-30 години. * Лесно онлайн приложение. * Персонализирани насоки и експертиза. * Няма скрити такси Не губете възможност поради липса на средства. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са били изправени пред финансови затруднения по целия свят За повече информация относно нашата оферта за заем, изпратете ни искането си за заем чрез този имейл адрес sunshinefinancialgroupinc@gmail.com или на WhatsApp чрез +447903159998 Посредниците / консултантите / брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълна увереност ще работим заедно в полза на всички участващи страни.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg