Нов рекорд: Три на всеки пет ипотеки у нас са в четирите големи града

2236
Нов рекорд: Три на всеки пет ипотеки у нас са в четирите големи града

© Pixabay

Делът на ипотеките (договорни и законни), сключени в четирите големи града на страната, бележи постоянен ръст в последните години, сочи справка на Profit.bg на база данни от Имотния регистър към Агенцията по вписванията. 

И ако за първото тримесечие на 2017 и 2018 г. топ 4 на градовете у нас (София, Пловдив, Варна и Бургас) заемаха 47 и 48% от всички ипотеки в страната, то през 2021 г. този процент достига рекордните близо 60 на сто (бел. ред. 59.84%).

Или иначе казано – всеки три от пет ипотеки в страната се осъществяват в посочените по-горе градове.


За първото тримесечие година по-рано този дял беше 57.17%, а за 2019 г. - 54.17 на сто.

Още един любопитен факт е, че в София са сключени 34.25 на сто от всички ипотеки, което също така е нова рекордна стойност спрямо 32.97 на сто преди година и между 26 и 30 на сто в предходните три години.

В столицата също така се сключват повече ипотеки, отколкото в останалите три големи града, които за периода 1 януари – 31 март имат дял от 25.59 на сто спрямо 24.21 на сто за преди година и 23.20 на сто към 31 март 2019 г

Ниските лихви по ипотечните кредити са в основата на доброто представяне на имотния пазар в последните месеци, особено в пандемичните условия.

Припомняме, че имотният пазар в страната отчете най-силното си първо тримесечие от 6 години насам, а в столицата сделките с имоти бележат 13-годишен връх.

Имотният пазар във Варна също е на 13-годишен връх, в Бургас отчетохме 16-годишен максимум, а в Пловдив наблюдаваме абсолютен максимум за първото тримесечие на годината, откакто у нас се събират подобни данни.

Цените на имотите в страната се повишиха с 5.4 на сто през изминалата година.

Специално за столицата обаче този ръст е доста по-голям и възлиза на 8.6 на сто, пресметнаха преди седмици от Knight Frank.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg