Нови най-ниски стойности на лошите и преструктурирани заеми

1440
Нови най-ниски стойности на лошите и преструктурирани заеми

© Pixabay.com

Пореден спад на лошите и преструктурирани кредити за домакинствата, отчитат от Българска народна банка. Справка на Profit.bg показва, че за трети пореден месец те са на ниво от под 14%, като в края на юли достигат 13.43 на сто.

Това е най-ниската стойност на този показател от март 2010 г.

Още по-добри са данните за потребителските и жилищните кредити. Лошите потребителски заеми вече са 11.86 на сто спрямо 11.87 на сто за преди месец и 13.12 на сто преди година.

Това е най-ниското им ниво от октомври 2009 г., или от близо 8 години, когато те достигнаха 10.5%.

Спад от близо 4% спрямо година по-рано се отчита и при проблемните жилищни кредити за домакинствата. Днес те са на ниво от 15.18 на сто спрямо 19.11 на сто за преди 12 месеца.

От кои банки теглим кредити в последното тримесечие?Платените лихви от началото на годината възлизат на 236.39 млн. лв. за жилищните и 402 млн. лв. за потребителските заеми


Стойността е най-ниската е октомври 2010 г., или близо 7 години. Именно тогава те са на ниво от 15.1%.

Сериозен спад се отчита и при проблемните други заеми. Те за четвърти пореден месец са под 10 на сто, до настоящите 9.94 на сто. Само месец по-рано те бяха 8.81 на сто, докато преди година този показател бе доста сериозните 22.78 на сто.

Показателят лоши и преструктурирани кредити включва целия размер на балансово отчитаните кредити, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни (обхваща категориите необслужвани експозиции, загуба и всички преструктурирани експозиции по смисъла на отменената Наредба № 9 на БНБ от 3 април 2008 г. за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск).

Справка на Profit.bg показва, че лошите и преструктурирани заеми при нефинансовите предприятия към края на юли достигат 22.65 на сто спрямо 23.05 на сто за месец по-рано.

Ръст на лихвите при жилищните кредити в евроСамо през последната година лихвите по жилищните кредити намаляват с над 1%

Данните на централната банка сочат, че банките продължават да изчистват портфейлите си от лоши заеми. Това се случва около година след преминатите стрес тестове и прегледа на качеството на активите.

Натрупаните високи разходи за обезценки, както и наличието на доста колекторски фирми в страната, на които банките имат възможност да продадат част от проблемите си вземания, спомагат за подобряването на портфейлите на трезорите в последните месеци.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg