Международната рейтингова агенция Moody's понижи оценките си за 12 британски банки заради съмнения в това до каква степен британското правителство ще окаже подкрепа на целия сектор, предаде Асошиейтед прес.

Вчера Банк ъв Ингланд реши да изкупи активи за още 75 милиарда лири, за да предпази британската икономика от дълговата криза в еврозоната и да стимулира лабилното възстановяване, предаде Ройтерс. Решението е част от разширената програма за изкупуване на активи до общо 275 милиарда лири. То подчертава несигурното състояние на британската икономика.

Moody's уточни днес, че обявената стъпка засяга контролираната от правителството Royal Bank of Scotland, чийто рейтинг е понижен с две степени, а оценката на Lloyds TSB Bank, която е подразделение на частично национализираната банкова група Lloyds Banking Group, е понижена с една степен.

Рейтингът на британското подразделение на испанската банка Santander е орязан с една степен, а на Nationwide Building Society - с две степени.

Според Moody's британското правителство ще продължи да оказва известна подкрепа на важните за системата финансови институции, но е по-вероятно да допусне провал на по-малките институции.

Вчера Moody's свали рейтинга на няколко италиански банки и компании, след като ден по-рано свали рейтинга и на италианските облигации. Агенцията също така се закани да понижи рейтинга на няколко страни от Еврозоната.

Източник: БТА