Най-големите банки в Европа съкратиха персонала си с още 3.5 процента миналата година и перспективата за връщане към предкризисните нива на заетост изглежда съвсем невъзможна, въпреки започналото икономическо възстановяване, съобщи Ройтерс.

Подтикнати да действат заради намаляващите приходи, увеличаващите се загуби и нуждата да убедят регулаторите, че вече не са “прекалено големи да фалират”, банките по света се свиха драстично, откакто през 2008 г. фалитът на банката Lehman Brothers отключи финансовата криза.

Миналата година лоши новини започнаха да прииждат към европейските банки, които са сред най-големите работодатели в региона, припомня БНТ.

Подпомогнат от възстановяващите се икономики и намаляващите опасения за бъдещето на еврозоната, общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 19 на сто и така изпревари 17.4-процентовото повишение на акциите в различни сектори.

Въпреки подобрението обаче 30-те най-големи банки съкратиха персонала си с 80 000 души през 2013 г., показват изчисления на Ройтерс.