14.9% от длъжниците не са плащали кредитите си над 3 месеца

1948
14.9% от длъжниците не са плащали кредитите си над 3 месеца

Кредитите на населението са възлизали на 18.5 млрд. лева към 31 януари тази година. И докато това е една внушителна по размер стойност, която сочи, че голям процент от домакинствата у нас имат кредит, то интересен е въпросът как се справя населението с плащането на своите задължения.

Интересен е резултатът от направеното допитване на Profit.bg с въпроса „Плащате ли редовно кредита си?".

Оказва се, че винаги навреме го плащат 59.68% от участвалите в анкетата 315 потребителя на сайта ни.

Много рядко закъсняват 13.65% от далите отговор на този въпрос, а почти никога не успяват да го платят в изисквания от банката срок 11.75% от анкетираните.

Около 15%, или 14.92% от анкетираните отговарят, че не са плащали някое от задълженията си по кредити повече от 3 месеца, което горе-долу кореспондира с процента на лошите кредити в страната ни.

Безспорно върху платежоспособността на домакинствата по техните задължения все повече натежава силното повишение на цените на горивата и храните. Те са далеч над официалната инфлация в страната, или това, което статистиката отчита, като реално повишение.

По-високите цени на тези ключови в бюджета на всяко едно домакинство разходи, най-вероятно ще продължат да оказват негативен ефект върху платежоспособността им.

Това в допълнение със замразения ръст на реалните доходи на населението ще са фактори, които ще продължат да са с основна тежест върху навременното плащане на разходите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ГЛУПОСТИ
# 0
22:03 | 22 March 2011
"Те са далеч над официалната инфлация в страната, или това, което статистиката отчита, като реално повишение." ?!?! "замразения ръст на реалните доходи на населението"?!?!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg