Броят на клиентите с източени сметки в Credit Europe Bank в румънския град Брашов достигна 20 души, а общата стойност на загубата се изчислява на 1.5 милиона евро, съобщи електронното издание на вестник "Ромъния либера".

Десетки румънци се втурнаха към банката, която е холандска собственост, за да проверят спестяванията си, след като властите съобщиха, че са получили редица оплаквания от хора, чиито сметки са били източени.

"Получаваме оплаквания на конвейер. Хората отиват в банката, установят, че парите им ги няма и идват при нас. Стойността на обявените за липсващи суми доста превиши един милион евро.

Ще проверим всяко оплакване и ще разпоредим съответните законови мерки - на първо място банката да върне парите на хората, чиито сметки са били ограбени", заяви заместник главният комисар на Окръжния комисариат за защита на потребителите в Брашов Йонел Спатару.

Заместник-управителят на банката Омер Тетик заяви днес, че банката ще възстанови сумите и е започнала да изплаща парите.

"Съжаляваме за бедата, която сполетя хората. Вече започнахме да изплащаме сумите, ще продължим да обезщетяваме клиентите и утре. Това може да се случи навсякъде", заяви Тетик, като уточни, че само трима клиенти са пожелали да закрият сметките си в банката, след като разбрали за проблема.

Говорителят на полицията Ливиу Над заяви, че служители в банката са заподозрени, че са източили пари от сметките и са ги прехвърлили в други сметки.

Източник: БТА