Отделът на Скотланд Ярд за борба с електронните престъпления вчера е арестувал 19 души, заподозрени в източването на милиони долари от британски банки, посредством незаконното проникване в сметки на клиенти, информира WSJ.

От полицията съобщават, че са засекли най-малко 6 млн. паунда (9.5 млн. долара), които са били откраднати от британски банки през последните три месеца, след като е било проникнато в онлайн сметките на хиляди клиенти. От полицията очакват сумата да нарасне значително в хода на разрастващото се разследване.

Разследващите органи твърдят, че хиляди персонални компютри във Великобритания са били заразени със зловредни кодове, в това число и Троянски кон, известен като Зевс, които са позволили на престъпниците да получат паролите за сметките на клиентите на банките, да влязат в тях и да прехвърлят пари в сметки, контролирани от тях.

Петнадесетте мъже и четири жени на възраст между 23 и 47 години са заподозрени в извършването на компютърни престъпления и измама. Двама са обвинени и в притежаване на огнестрелно оръжие. Арестите са извършени вчера сутрин в Лондон.

Отделът за борба с електронните престъпления на Скотланд Ярд арестува мъж и жена в Манчестър през ноември по подозрения, че двамата са използвали подобни вируси, за да заразяват компютри.

Тогава от полицията заявиха, че това са първите арестувани в Европа по подозрения в използването на най-новите компютърни вируси за проникване в банкови сметки.