Липсата на пари в брой все по-често кара хората да прибягват до бързи кредити. Това показват данните на най-големите небанкови институции за отпускане на заеми. Очакваният ръст през тази година е с 15 на сто.

Най-предпочитани са сумите между 500 и 1 000 лева, за период до една година и с месечна вноска между 50 и 100 лева.

И ако доскоро ремонтите и екзотичните почивки ставаха повод за бърз кредит, сега все по-често това са битовите сметки. За година заемите за плащане на ток вода и горива са скочили с близо 70 на сто.

Факт е обаче, че това са скъпи кредити, с високи лихви, които натоварват хората, предупреждава bTV.

От април до юли всеки трети бърз кредит е бил заради сметки за пазаруване - ток, телефон или кабелна телевизия. На второ място хората теглят пари за ремонти и освежаване на жилищата си. Това показват данните на една от компаниите за отпускане на бързи заеми.

„За първа година забелязваме такава ясно изразена тенденция на нарастване на кредитите, насочени към изплащане на месечни сметки, плащане на консумативи и за покриване на временен недостиг в семейният бюджет,” казва Неделчо Спасов, изпълнителен директор на небанкова институция за бързи кредити.

От Българската асоциация за потребителски кредити отчитат ръст и на заемите за покупка на техника - с близо 10 на сто.

„През лятото преобладават хладилниците и климатиците или ако има Европейско първенство по футбол и Олимпиада, като сега - телевизорите. Естествено, през цялата година хората купуват обзавеждане за дома,” отбелязва председателят на управителния съвет на асоциацията Валентин Гълъбов.

Не липсват обаче и търсачи на силни усещания, които взимат бързи кредити за екзотични круизи и други пътувания. За забавления и пътувания са между 6 и 10 на сто от кредитите, които отпускат компаниите.

Постоянно растящите цени на стоките и услугите очевидно затрудняват българина. Само за първите три месеца на годината за бързо кредитиране са отпуснати заеми за близо 2 млрд. лева, което е с 4% повече от преди година.