2009 г.: Средният размер на отпуснатите кредити пада с 22%

1443
2009 г.: Средният размер на отпуснатите кредити пада с 22%

Отминалата 2009 г. се характеризираше със силен спад на почти всички следени показатели. Средният размер на отпуснатите кредити, който се счита за най-ясен изразител на тенденциите на пазара, намаля с 22% и вече е 36 260 евро при 46 800 евро за 2008-ма и 38 600 евро през 2007-ма година.

Основните причини за негативното движение бяха: изключително слабата активност през първата полoвина на годината, спадът на цените на имотите и на процентa финансиране, както и покачването на процентa самоучастие.

Лихвите през изминалата година се движеха между 8.5% и 9.5% за евровите и между 9.5% и 11% за левовите кредити.

Началото на годината бе белязано от напрежението, породено от внесената у нас от САЩ през Европа икономическа криза. Първите месеци на годината се характеризираха с изключително слад интерес към търсенето на кредити. Очакванията за липса на добри финансови перспективи накараха повечето потребители да преразгледат дългосрочните си планове за инвестиция в имот и да потърсят краткосрочни решения за възникналите нужди.

Така месец януари беше белязан от слабо търсене и според данните на Кредит Център през първия месец на 2009-та година средният размер на изтеглените кредити за страната е бил едва 34 207 евро - нива близки до тези през юни 2007 г. Единичните сделки през този период на годината се сключваха на цени около 60 000 евро за апартамент при около 60% банково финансиране.

През този период основна част от обемите отпуснати кредити се реализираха от предварително одобрени кредити за сделки направени преди началото на кризата.

Новите условия по ипотечните кредити доведоха до увеличение на самоучастието на потребителите, което целеше тегленето на по-малки по размер кредити и плащането на по-малки месечни сделки. Леко покачване на средния размер на ипотечните кредити се появи през месец март.

Нарасна делът на продажбите на ипотекирани жилища, чиито собственици изпитват затруднения. Част от тези жилища също се купуваха с ипотека.. Април е месецът, през който станахме свидетели на първото оживление на пазара на ипотечните кредити, предизвикано от активизирането на пазара на жилища.

През пролетта се увеличи делът на новорегистрираните клиенти, които в рамките на един месец заявиха интерес и не спряха до там, а пристъпиха към следващ етап на сключване на сделка. Месец май продължи започналата тенденция към оживление на пазара на ипотечни кредити, запитванията по сделки нараснаха спрямо предходните месеци.

Средният размер на отпуснатите ипотечни кредити нарасна до 39 200 евро за страната. Данните от първото полугодие показаха цялостно колебание от страна на клиенти и финансовите институции, власт на малките суми и цялостно свиване на пазара. Месеците май и юни белязаха началото на оптимистичните тенденции и леко покачване на цялостната активност в сектора.

Оптимизмът се задържа и през месец юли, когато на пазара се завърнаха клиентите от ниския сегмент на средната класа. Ниските цени на недвижимите имоти накараха хората с невисок, но стабилен доход да предприемат сключване на реални сделки. Средният размер отпуснати кредити обаче падна на 29 650 евро, тъй като клиентите продължаваха да търсят по-малък процент финансиране и по-ниски месечни вноски.

През месец август на пазара на жилища се появи нов интерес към потребителските кредити. Част от потребителите потърсиха тази алтернативна възможност за дофинансиране на покупките си, тъй като режимът е много по-либерален и подходящ при сключване на бързи изгодни сделки. Това обаче беше възможно само за клиентите с високи и стабилни месечни доходи. Както обикновено, есента донесе по-сериозна активност на кредитния пазар.

Запитванията за ипотечни кредити през септември отбелязаха ръст от 15%. Нараснаха не само сключените сделки, но и исканото финансиране. Цялостният пазар стана по-предвидим и по-стабилен. Средният размер на отпуснатите кредити се качи на 32 609 евро през първия есенен месец.

През октомври се чуха други добри новини - над 80% от запитванията за ипотечни кредити получавали одобрение, тъй като банките са поставили условията ясно, а в резултат на кризата купувачите са станали реалистични в очакванията си.

Все по-чести покупки на големи жилища, активност от страна на банките и увеличен среден размер на отпуснатите кредити се наблюдаваха през месеца. През октомври на сцената се завърнаха и по-младите потребители.

Ноември се оказа кулминационен за позитивните тенденции - средният размер на ипотечните кредити достигна нивата от 2008 г. и надхвърли 40 000 евро.

До края на годината тези тенденции се запазиха и в самия край на годината секторът отчете съществен ръст спрямо нейното начало.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg