Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев получи снощи наградата за цялостен принос в развитието на българската икономика за 2011 г. Най-престижното отличие за българския стопански елит му беше връчено от вицепремиера Цветан Цветанов на тържествена церемония в Националния исторически музей.

Поласкан съм от високата чест, особено като отчитам момента, че по света вече са готови да обезглавяват банкери, каза Василев, цитиран от в. Монитор.

Приемам наградата като израз и оценка на приноса на КТБ за развитието на бизнеса в България, на всичко, което правим и продължаваме да вършим в продължение на повече от 10 години за развитието на много отрасли. Банките са кръвоносната система на икономиката, каза още Василев при получаването на икономическия „Оскар”, който се присъжда ежегодно от списание „Икономика”.

Когато банките кихат, икономиката започва да кашля, напомни банкерът. Убеден съм в стабилността на българската банкова система, която е гаранция за развитието на нашата икономика, каза още Цветан Василев. Вярвам, че ще продължим да работим все така успешно и в бъдеще ще разчитаме на нашите клиенти, добави той.

Наградата за принос в развитието на услугите и търговията получи Данчо Данчев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ЗАД „Виктория”. Той благодари за приза от името на цялата застрахователна гилдия.

Заслужено с наградата за принос в развитието на индустрията си тръгна Кирил Домусчиев. Председателят на Надзорния съвет на "Биовет" и изпълнителен директор на "Хювефарма" ръководи успешно и Параходство Български морски флот.

Шефката на Lidl България Милена Драгийска пък отнесе отличието за развитие на земеделието и храните. Магазините от немската „Шварц груп” направиха истинска революция в търговията у нас и промениха навиците на купувачите в 36 града у нас.

Досега веригата е отворила в България 52 магазина и има намерение да ги направи 65. Наградата беше връчена от министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Икономическия „Оскар” за развитие на финансовия сектор отнесе председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Вече повече от година той зорко следи за развитието на финансовия пазар у нас. Мавродиев е член на Международната асоциация по данъчно планиране и на Българската макроикономическа асоциация.

Специална награда получи и Виолина Маринова. Тя взема приза по случай 60-ата годишнина на Банка ДСК.