11 000 лв. кредит - това е наследила 4-годишната Изабел от Шумен, след като преди малко повече от месец починал дядо й. Момиченцето и майка й живеят сами и не виждат изход от ситуацията.

В началото на месеца Хрисимира Димитрова, получава sms от лелята на дъщеря си, от който разбира, че дядото на 4-годишното момиче е починал и е оставил в наследство само кредити, информира bTV.

„В кредитния регистър се оказа, че дядото фигурира с около 11 000 лв. задължения към различни банки без застраховки и законът определя моето дете като наследница, заместващо починалия си баща”, обясни майката Хрисимира Димитрова.

Лелята на Изабел официално се е отказала от наследство и така, единственият наследник на кредита е малката Изабел. Тъй като тя е малолетна, по закон не може да декларира отказ от наследство, а и това не би гарантирало, че няма да изплаща кредита на починалия си дядо, когато навърши пълнолетие.

Малката Изабел знае за кредита, който е наследила и по детски, също се притеснява, че няма достатъчно пари, за да го върне.

Починалият дядо на Изабел, не е имал никакви имоти, с които да обезпечи задълженията си и сега Хрисимира, въпреки че е в затрудненото положение на самотен родител, ще трябва да плаща наследения от дъщеря й заеми, за да осигури на малката Изабел в бъдеще независимост от кредитните институции.