4.7 евро банкова такса за паричен превод в Румъния

1825
4.7 евро банкова такса за паричен превод в Румъния

Повишението на таксите при превод на пари от една към друга банка е средство за подобряване на финансовото състояние на институциите не само у нас, но и в останалите страни в региона.

В северната ни съседка, например, това е масово явление за справяне със затруднената ситуация и намаляващите приходи от лихви от отпуснати кредити в условията на ограничен ръст за пазара.

Някои румънски банки налагат такса, достигаща до 20 леи (4.7 евро) за паричен превод.

И тъй като подобни такси е трудно да бъдат обяснени на клиентите, банкерите ги обясняват, като алитеративен източник на доход в настоящите времена, пише румънското финансово издание Bloomberg.

На потребителите също така им се налага да плащат такса в размер на до 7 леи (1.65 евро) за депозиране на средства в собствените си сметки. Мотивът за тази такса е необходимостта от покриване на клоновите разходи на финансовите институции.

И докато таксите на родните финансови институции все още са значително по-ниски в сравнение с тези в Румъния, то определено виждаме пътя по който най-вероятно ще се развиват и нашите банки при положение, че собствениците са до голяма степен едни и същи, а ръста на кредитирането е ограничен.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

jouie
# 0
10:01 | 11 January 2011
Малоумни ли сте, бе! Някакъв дилетантски позитивизъм лъха от безкрайно глупавото ви заглавие. Каква е идеята на тия такси, ако не е тайна, при положение, че всички вече имплементират SEPA-та, чиято идея е точно да се хармонизират и да се намалят таксите за кредитни преводи! И тука го има това - TARGET, Бисера 7 - нали тва е идеята - 1 ден за превод в местна и транс-европейска валута, унифицирани такси. Много тъпа статия.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg