Близо 4.5 румънци са взели кредити, сочат данни на румънското финансово издание ZF.ro.

Сумите, които плащат по тях са около пет милиарда евро на година, според статистиката на изданието.

Това е точно толкова, колкото плащат румънците на година за цигари, бира и безалкохолни напитки, които са и най-големите звена на потребителската индустрия в северната ни съседка.

Задлъжнялостта на румънците по кредитите им е около 28% от доходите им към края на 2008 година, според данни на румънската централна банка.

Доходите от заплати на гражданите на страната възлизат на близо 19 млрд. евро на година.

Въз основа на данните става ясно, че средно един румънски гражданин харчи около 1 100 евро на година за покриване на своите вноски.

Усилията на румънците за връщането на техните задължения се увеличават следствие на повишението на лихвите по кредити в началото на финансовата криза през 2008-ма година.

От изследването става ясно, че румънските банкери не бързат да прибегнат до намаляване на лихвите по кредитите, въпреки облекчения и относително евтин достъп до ресурси за банките в рамките на ЕС. Ситуацията е доста подобна на тази в страната ни.

Причината - рисковата премия, която се повишава за развиващите се европейски страни, след проблемите с дълговете на Гърция.

Ситуацията като цяло се влошава и от понижението на доходите за голяма част от румънското население, както и в цените на активите.

За петте години между 2004 и 2008-ма година, когато страната преживя истински кредитен бум, заемите взети от румънците нараснаха десет пъти до 25 млрд. евро.