Проучване за електронната търговия в България, изготвено от пазарния изследовател Ноема по поръчка на Visa Европа, разкрива, че дрехи, обувки, техника и резервации за почивка са трите категории стоки и услуги, които българските потребители най-често пазаруват онлайн.

60% от населението в страната си купува дрехи и обувки от онлайн търговци, 40% - техника, а 39% резервират ваканциите през интернет. В същото време резервациите за почивка са и категорията, която най-голям процент от сънародниците ни – 24%, заявяват, че извършват единствено онлайн.

Различни са предпочитанията за пазаруване на стоки и услуги онлайн по пол сред населението. Така например, за най-предпочитаната сред тях категория – почивките, делът на мъжете, които заплащат за нея онлайн, е 17%, докато при жените той достига 26%.

Мъжете най-често закупуват по електронен път техника (67% от анкетираните), а жените се доверяват на онлайн търговци основно за дрехи и обувки (69% от анкетираните). По отношение на битовите услуги 19% от мъжете и 12% от жените предпочитат да ги заплащат единствено онлайн, като това са най-вече потребители на възраст между 36 и 55 години.

Сред останалите стоки и услуги, които българските потребители пазаруват най-често онлайн, са книги (16%), билети за концерти (15%), козметика и детски продукти (по 14% за всяка категория), самолетни билети (12%) и др. В обхвата от стоки, които най-голяма част от населението заплаща единствено онлайн освен почивките, влизат също и ваучери (15%), самолетни билети (13%), битови услуги (13%), дрехи и обувки (9% от анкетираните).

Двадесет и осем процента от всички активни онлайн български потребители заплащат за стоките и услугите, които пазаруват с дебитна карта или кредитна карта, посочвайки бързината, удобството и сигурността на този вид разплащания сред причините за избора си.

По-голям дял сред тях заемат мъжете – 43%, както и жителите, живеещи извън столицата – 29%. Електронните разплащания с дебитна карта при онлайн пазаруването са по-предпочитани сред по-младото население – 20% от анкетираните на възраст между 18 - 35 години заплащат на търговците по този начин.

„Ние от Visa България предвиждаме растеж на популярността на картовите разплащания при онлайн търговията, защото броят на потребителите, които оценяват удобството и сигурността им, непрекъснато се увеличава. Допълнително предимство на този вид разплащания е, че търговците обикновено правят отстъпки от цената, което не се случва при заплащане в магазинната мрежа.

Тези фактори, в комбинация с допълнителните услуги за онлайн защита на личните данни и финанси, които Visa Европа предлага на потребители и търговци, силно ще увеличат дела на българите, които избират да платят с карта, когато пазаруват онлайн“, сподели Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Деветдесет и девет процента от хората, които пазаруват онлайн и най-често правят разплащания онлайн, смятат, че онлайн пазаруването е удобно, пести време, лесно, не е необходимо посещение на място, може да се плати по всяко време и има възможност за следене на разходите.

Предпочитанията на българските потребители към онлайн търговците са разнообразни и включват както местни, така и чуждестранни търговци. Сред най-често посочваните сайтове за онлайн пазаруване сред българите са различните по големина български марки (41% от мъжете и 45% от жените), големите чуждестранни търговци (33% от мъжете и 17% от жените), сайтовете за групово пазаруване (14% от мъжете и 22% от жените) и различните по големина чуждестранни търговци (12% от мъжете и 15% от жените).

Сред най-важните критерии при избора на сайтове за онлайн пазаруване на стоки и услуги българските потребители посочват безплатната доставка (63%), наличието на повече продуктови категории на сайта (60%), гаранциите за сигурност на личните данни при онлайн разплащанията (42%) и предоставените възможности за осъществяване на електронни разплащания (32%).