Високопоставените банкери във Великобритания може да получават максимална присъда от седем години затвор, ако бъдат признавани за виновни по обвинения в безотговорно ръководно поведение, според нов проектозакон.

Присъдата е включена заедно с редица други промени предложени към Закона за банковата реформа, което правителството използва, за да реформира банковата индустрия във Великобритания след финансовата криза от 2008 г.

Правителството подкрепи повечето препоръки и е изложило 86 промени в настоящия проектозакон. Ако той бъде приет, законът може да влезе в сила в началото на следващата година.

"Днешните промени бележат последната част от плана на правителството за най-голямата реформа на британската банкова система," е заявил говорител на финансовото министерство.

Законът ще предвижда новото наказание за банкери, които ще бъдат включени в нов регистър на високопоставените банкови служители, ако са взели решения, които доведат до фалита на банка или не попречат на други да вземат подобни решения.

"Максималната присъда за това ново престъпление е седем години затвор и/или неограничена глоба," съобщават от финансовото министерство.