В мнозинството си българите продължават да бъдат силни етатисти и да смятат, че там, където регулацията не е постигнала добри резултати е необходима още по-голяма регулация.

72% са убедени, че е добре държавата да се намесва в икономиката, 67% - във финансовите институции. Дори по отношение на съдебната система, пред която почти винаги стои определението "независима", мненията са поляризирани – 41% смятат, че е добре държавата да се намесва, 40% - не.

Единствените две сфери, в които българите не допускат намесата на държавата са медиите (21% да, срещу 61% - не) и частния живот на гражданите (19% да, срещу 64% - не).

В условията на икономическа криза естествено в центъра на вниманието продължава да бъдат и условията за банково финансиране, показва представително проучване на Социологическа агенция "Алфа Рисърч", съобщиха от агенцията.

82% от запитаните смятат, че е необходима по-голяма равнопоставеност между клиенти и банки и в тази връзка би било добре таксите по кредитите да отпаднат, или да се поделят поравно между банката и кредитополучателя.

Предложението на министър Симеон Дянков лихвите по банковите кредити да се определят съобразно публично достъпен пазарен индекс се одобрява от 59%, 24% са на обратната позиция.

Тези мнения, както и очакванията за участието на правителството в регулирането на една или друга сфера, което по различни поводи беше многократно дискутирано през последните месеци, трябва да бъдат разглеждани в контекста на по-фундаменталните нагласи на българите къде е допустима и къде не намесата на държавата.