В началото на 90-те американците, които нямаха сметка в банката наброяваха около 10 милиона, или 13% от населението.

Днес те са 17 милиона, въпреки че като процент са намалели (7.7%) заради увеличението на населението.

Хората не вярват в банките, пише Walletpop.

Освен тези почти 8%, голяма част от останалите имат някаква банкова сметка, но живеят от заплата до заплата и прибягват повече до услугите на заложни къщи, отколкото на депозитни сметки. Ако преброим и тях, то броят на американците, които не разчитат на банките, става около 100 милиона души, или 25%.

Журналистката Кандис Чой живя един месец без банкова сметка и твърди, че да нямаш такава е скъпо. Тя осребрявала чековете за заплатата си на гишета извън банките и за един месец похарчила 93 долара за такси.

Защо хората не ползват банки? На първо място е недоверието. Хората мразят и оовърдрафтът, в който често изпадат. Дразнят се и на таксите за банкомати - понякога твоята банка няма банкомат наблизо, а ако пътувате до друг щат може да се окаже, че тя изобщо не е представена там.

В бедността има приемственост - родители, които цял живот са живели от чек за чек, няма как да научат децата си да бъдат отговорни.

От Walletpop прогнозират, че до 10-20 години около 30%, дори 40% от американците или няма да имат банкова сметка, или няма да я ползват.

Дотогава ще има по-голямо разделение между класите, казват експерти, пенсионерите ще са по-бедни. Освен това хората не разбират банковите продукти и не се опитват да ги разберат, а това води до липса на доверие.