А. Ягодин: Липсват адекватно структурирани проекти

1206
А. Ягодин: Липсват адекватно структурирани проекти

Банките нямат ликвидни проблеми. Външните пазари започнаха, макар и плахо, да се отварят, което ще рече, че българските банки ще могат отново да привличат на по-ниска цена ресурс, макар стойността да е над рекордно ниските нива отпреди кризата. Това заяви Асен Ягодин, изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи България, по време на двудневната научно-практическа конференция „Корпоративните финанси в България - днес и утре", организирана от Нов български университет, департамент „Икономика и бизнес администрация".

„Проблемът е в липсата на адекватно структурирани проекти. Липсата на доверие във финансовата сфера се пренесе в реалния сектор. Днес не се знае на кой сектор може да се има доверие, кои могат за завъртят отпуснатите под формата на кредит средства, да осигурят парични потоци, гарантиращи погасяването на заема", посочи Асен Ягодин.

Според мениджъра правителството трябва да е отговорно както със споделяне на риска при финансиране на стратегически за България сектори, така и с въпроса около физическите лица.

„Предвид очаквания ръст на безработицата е нормално банките да бъдат внимателни при кредитирането на физически лица", посочи Асен Ягодин, допълвайки, че ако до скоро държавните служители са считани за най-нискорисковите кредитополучатели, то днес това вече не е така, особено когато се очаква свиване на държавния апарат.

Мениджърът очаква безработицата в страната да нарасне близо до двуцифрените проценти, вследствие на прогнозите за свиване на икономиката ни през октомври и ноември.

Все пак банките започнаха да намаляват лихвите по ипотечните кредити, което показва, че има групи, които могат да са в основата на съживяването на кредитирането като цяло, заяви още той.

Асен Ягодин очерта някои от най-важните негативни аспекти на кризата върху българската икономика. На първо място той посочи ръста на безработицата и свиването на потреблението. Сред негативните аспекти той спомена и намалелия приток на чужди инвестиции.

„Оказва се, че този процес може да се определи по-скоро като неутрален. Очакванията за спад на чуждите инвестиции в България се оказаха по-песимистични от реално привлечените. Ако прогнозите бяха за над 50% понижение на годишна база, то към днешна дата се очертава те да бъдат с между 30-35% под инвестициите през 2008 г., или около 4 млрд. евро", коментира изпълнителният директор, като допълни, че в условията на криза подобен резултат не е за подценяване.

Като позитивен резултат от кризата той изтъкна свиването на дефицита по текущата сметка. „Оказа се, че той не е толкова голям негатив, колкото се опитаха да го изкарат някои чужди анализатори", коментира Асен Ягодин. - „Никой от тях не си направи труда да направи по-задълбочен анализ на този дисбаланс. Той се дължеше главно на вноса на инвестиционни стоки, провокирани от чуждите инвестиции в икономиката ни".

Като страна с ограничени правомощия на Централната си банка мениджърът изтъкна, че България има уникалния шанс да е единствената държава от ЕС, която без подкрепа на БНБ да не допусне сериозен разрив в макрорамката си.

„Не знам дали обръщате сериозно внимание на факта, че България е единствената страна, която в момента отговаря на критериите от Маастрихт", каза още Асен Ягодин.

Очаквайте видео материали от конференцията в НБУ, включително и на презентацията на Асен Ягодин, в която се съдържа и допълнителна информация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kiro
# 0
16:09 | 28 September 2009
Golem razbirache Jagodin-----------da spomen samo che toi nikoga me e rabotil kato krediten ekspert nito firmi nito potrebitelski nito gilishtni krediti----------------- Towa e politichesko naznachenie w bankowata ni sistema-kakwito wprochem sa pochti wsichki shefowe tam.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg