Сертификатите в първичното публично предлагане на холандската банка ABN Amro са оценени по 17.75 евро, съобщиха от институцията днес. Холандското правителство се очаква да е набрало поне 3.3 милиада евро от най-голямото първично публично предлагане на банка от финансовата криза от 2008 година насам.

Въз основа на цената от IPO-то, банката се оценява на около 16.7 милиарда долара. Холандското правителство продава 20% дял в банката, който може да нарасне до 23%, ако бъдат упражнени опциите за допълнително предлагане на акции.

Физическите акции се държат от независими фондации с власт да отхвърлят нежелана оферта за поглъщане, след като правителството на страната иска да избегне грешките, довели до национализацията на банката.

ABN бе много по-голяма през 2007 година, когато получи враждебно предложение за придобиване от Royal Bank of Scotland, Santander и Fortis, което бе най-голямото в номинално изражение в банковата история.

Впоследствие на холандското правителство се наложи да се намеси през 2008 година, за да спаси финансовата институция от банкрут. Това струва на данъкоплатците 24 милиарда евро. Така първичното публично предлагане ще възстанови едва малка част от държавните средства, използвани за спасяването на банката.

За изминалата година печалбата на банката е в размер на 1.9 милиарда долара. Въз основа на цената от IPO-то, изплащаният от банката дивидент за тази година може да възлезе на 5% от стойността на акциите.

Около 80% от печалбата на банката се реализира в Холандия, където тя се конкурира с ING и Rabobank.