Три месеца след обявената от Société générale 4.9 млрд. евро загуба, предизвикана от скрити сделки на един от младите трейдъри във фирмата, невероятната история с аферата Кервиел продължава с нови епизоди, пише френското издание Lemonde.fr.

Психологическата власт е позволила на Жером Кервиел да заложи незаконно почти 50 млрд. евро на борсата. Нови разкрития обаче трябва да са го предали в деня на 25 април. Те показват, че в последно време трейдърът е ужасно затворен в себе си подтиснат, заради постоянните спекулации и новините, които излизат по негов адрес.

Жером Кервиел също така е сключил сделки за 8.15 млрд. евро в деня на 17 януари и за около 3.09 млрд. на следващия ден. Повече от половината от операциите, извършени в този ден са били регистрирани след 12 часа, някои дори в 20.15 часа. Това е станало след като Кервиел е бил изпратил фалшиви и-мейли, за да се опита да се оправдае пред службите за сигурност в банката. Това се е случило, преди да замине уикенда за Нормандия да празнува рождения си ден.

В продължение на много дни, междувременно, съвестта на Жером Кервиел започнала да го гризе, че истината неминуемо ще излезе наяве. Според доказателствата и електронните съобщения, разменени между Кервиел и неговия приятел, борсовият посредник Муса Бакир, Кервиел не можел да спи, да се храни и пушел цигара след цигара. От тогава до днес това нервно разстройство не е изчезнало, дори напротив, станало е още по-нетърпимо.

На 23 април (сряда) по време на разговор между съдията Рено Ван Рюимбеке и Филип Бабулен, един от старите шефове на Кервиел, Бабулен попитал: "Не разбирам защо г-н Кервиел е направил всичко това! Защо е нарушил правилата? Защо е организирал и цяла маскирана система срещу банката и всички негови сътрудници за суми, които са били от изключителна важност за банката и защо си е позволил да рискува кариерата на толкова много свои сътрудници?"

На този въпрос Жером Кервиел се отървал с думите: "Дължа своите отговори на съдията. Не желая да отговарям". Трейдърът иска да обърне страницата. Пуснат на свобода на 18 март, след месец и половина задържане, той е назначен от началото на април като консултант на LCA, консултантска фирма в О-дьо-Сен - Франция, която се управлява от Жан-Реймон Льомер, който бил наел Жером Кервиел още преди да извърши злоупотребите в банката.

Радвам се, че Кервиел намери работа. Това ще му помогне да изплати дълговете си към Société générale, отбелязва жан Вей, адвокат на банката.

Припомняме, на 24 февруари френската банка Société générale обяви, че за изминалата година е отчела загуби от над 6.9 милиарда евро.

За лошия си късмет финансовото учреждение обвини кредитния колапс на пазарите, както и множеството измами, на които тя е станала жертва. Според бюлетина на банката тя е разкрила злоупотреба за над 4.9 милиарда долара, от страна на едно от своите базирани в Париж подразделения. Останалите си загуби французите отдадоха на ипотечната криза, която все още е обхванала САЩ.

Още по темата:

Саркози ще защитава Société générale в случай на външна заплаха


Брокерът от Société générale не се укрива и ще бъде разпитан

Адвокатите на Жером Кервиел твърдят, че SG прикрива загуби чрез него

Вътрешният контрол в Société générale не се е задействал, според Кристин Лагард


Снимка: АФП