Днес, в изпълнение на договор от 21 февруари 2008 г., Българо-Американски Инвестиционен Фонд („БАИФ”) продаде 49.99% от акциите на Българо-Американска Кредитна Банка АД на Allied Irish Banks, p.l.c.

Сумата, която БАИФ получава за продажбата на пакета от акции чрез извънборсова (ОТС) сделка, е малко над 216 милиона евро, или 422.8 млн. лв.

AIB Group е най-голямата институция в банковия и финансов сектор на Ирландия. Тя оперира основно в Ирландия, Обединеното Кралство, Съединените щати и Полша. В Полша AIB притежава 70.5% от акциите на банка BZWBK, която има над 380 офиса, основно в западната част на страната. AIB притежава и 24.3% дял от M&T Bank, една от големите регионални банки в САЩ.

БАИФ е частна корпорация от САЩ, учредена през 1991 г. по силата на законодателство на Конгреса на САЩ, за насърчаване на развитието на икономиките на източноевропейските страни и България, в частност. През следващите няколко години БАИФ ще приключи инвестиционната си дейност и ще прехвърли повечето от активите си на фондация „Америка за България”, създаването на която бе оповестено при посещението на президента Буш в София през юни 2007 г.

По повод днешното оповестяване Франк Бауър, президент и главен изпълнителен директор на БАИФ, коментира: “За всички нас днес е специален ден. Очакваме БАКБ да увеличи ролята си на този динамичен пазар по най-добрия начин, възможен с нов акционер от ранга на AIB.”

Последната сделка по позицията е на ниво от 58.58 лв. за акция.