J.P. Morgan Chase & Co. е на път да направи подразделението си за частно банкиране още по-частно.

Клиентите му ще трябва да разполагат най-малко с 10 млн. долара активи за инвестиране, или два пъти повече от настоящия минимум от 5 млн. долара, информира WSJ, позовавайки се на запознати източници.

Това е един от най-смелите ходове сред банките, които се фокусират все повече върху управляването на парите на богати клиенти, което генерира повече такси за банката и включва по-малко риск, отколкото при работата с клиенти от средната класа и такива с по-ниски доходи.

Тъй като заможните клиенти обаче изискват повече внимание, банките имат по-високи критерии за това кой се класира за такава лична услуга.

Подразделението за частно банкиране на J.P. Morgan е уволнило 100 души в последните няколко месеца, в това число управляващите си директори в Ню Йорк, Лондон, Вашингтон и Бостън.

Промяната може да засегне около 10% от настоящите клиенти, според данни от февруари, които показаха, че близо 90% от тях са с активи за над 10 млн. долара.

Клиентите, които не отговарят на изискването за минимум активи, ще бъдат преместени в подразделение, където няма да им се отделя толкова голямо персонално внимание.

Според същите данни над 50% от клиентите на подразделението за частно банкиране разполагат с активи за 100 млн. долара или повече. Частната банка е управлявала активи на стойност 437 млрд. долара към края на 2015 г.

Приходите на подразделението за частно банкиране на J.P. Morgan бележат ръст в девет от последните 10 години, достигайки 5.8 млрд. долара през 2015 г. Дейността по управление на активи на банката обаче е поставена под натиск.

Подразделението е генерирало 1.9 млрд. долара обща печалба през 2015 г., или с 10% по-малко от 2014 г.