Ако обложат с данък доходите ни от лихви по депозитите...

2597
Ако обложат с данък доходите ни от лихви по депозитите...

Правителството обмисля да въведе нов данък върху доходите от лихви по депозити на физически лица. Ако предложението бъде прието, правителството ни ще може да разчита на нови около 130 млн. лв., сочат сметки на Profit.bg

През изминалата година приходите от лихви на домакинствата у нас по вложенията им в търговските банки са 1.24 млрд. лв. Десет процента от тази сума се равнява на 124 млн. лв.

Както неведнъж сме писали, за настоящата година очакванията на екипа ни са, че приходите от лихви на населението ще надхвърлят 1.3 млрд. лв., което би донесло допълнителни 130 млн. лв. в бюджета за догодина.

Последните оповестени данни на централната ни банка сочат, че в търговските ни банки населението е депозирало 34.2 млрд. лв.

Само в последния месец домакинствата са получили рекордните в историята на банковата ни система 139.45 млн. лв., показваха сметки на Profit.bg преди дни.

Идеята на управляващите за нов вид данък съвпадна с обещанието на ГЕРБ за увеличение на минималната работна заплата, на пенсиите и на възнагражденията на учителите.

Само преди минути обаче от финансовото министерство опровергаха информацията за този нов данък, като споделиха, че това е просто идея, която е обсъждана на експертно ниво.

Припомняме, че от 1 януари 2012 г. с 2% данък бяха обложени и премийните приходи на застрахователните компании, които прехвърлиха този данък върху потребителите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

123
# 0
14:09 | 24 September 2012
Това просто не може да стане, защото всеки, който има депозит ще си го изтегли. Пък лихвите по депозитите непрекъснато намаляват. Банките с каво ще оперират като всички си ги изтетлят. Лошо намерение на управляващител. Но нали идват избори и те търсят средства за увеличение на пенсии и заплати.
Petar
# 1
10:09 | 23 September 2012
Аз моя проблем го реших :). Другия месец напускам страната ;).
Димитър
# 2
20:09 | 22 September 2012
НЕ КРАДИ, ДЪРЖАВАТА МРАЗИ КОНКУРЕНЦИЯТА!!! Купувайте злато!!!!
gecata
# 3
09:09 | 22 September 2012
koito ima pari damu misli .. mnogo nagli stavat tia shte vzemat na horata drehite otgarba na kraiy
ВАНКАТА
# 4
21:09 | 21 September 2012
супер,супер идея; депозит в чужбина ;)
ВАНКАТА
# 5
20:09 | 21 September 2012
супер идея :p ще си купя злато ! сигорно, доходно но е дългосрочно.
Мег
# 6
18:09 | 21 September 2012
Само да посмеят да го направят, излизам да протестирам, ако ще и сама! Аман от глупости. :(
Реалист
# 7
16:09 | 21 September 2012
Да не говорим, че срещу данъците които пащаме нищо качествено не получаваме. По-дразнещо е, че всички знаем как парите от данъци се прибират в определени джобове...докато корупцията и кражбите по високите нива не спрат с какъвто и данък да ни обложат ефекта ще е нулев.
Emil
# 8
16:09 | 21 September 2012
Нямо дим без огън .От Дянков и Б.Б. могат да се очакват и далеч по страшни неща!
Реалист
# 9
16:09 | 21 September 2012
Най-лесно е да си измислиш нов данък...да измислят нов приход за българина, а не нова тежест! От толкова тежести само кражбите се увеличават и корупцията!
Деян Иванов
# 10
16:09 | 21 September 2012
Уважавам много това правителство и Дянков, но това си е просто - ще ви увеличим общата данъчна тежест и ще ви увеличим заплатите, но идеята като цяло по-скоро ще има позитивен ефект, тъй като ще вземат пари от тези, които имат пари в излишък (каквата по същество е дефиницията за депозит) и ще дадат на тези, които имат тотален дефицит - пенсионери, учители + хората на минимална и донякъде средна работна заплата (те депозити не държат, това нали е ясно).
Един обикновен човек
# 11
16:09 | 21 September 2012
Ако трябва да сме реалисти, идеята не е нито добра, нито лоша. Нека я реализират, но да сложат прогресивно облагане с такъв данък. Няма да е честно хора с 1000лв. депозит да плащат данък, колкото такива с 100 000лв. Лихвите по депозити с различни суми са различни. Но каквото и да се направи, трябва да се прави с акъл и да се гледат всички засегнати страни, а не само държавата да има полза от това!
Можещ
# 12
15:09 | 21 September 2012
Един професор по Икономика беше казал следното - Лошият мениджър винаги покрива своите разходи с най-лесното решение - уволнение на персонала или намаляване на заплатите, а това довежда до лавинообразно влошаване на висички показатели. Същото важи и за лошо управление на държавата. Вместо да генерира приходи те гледат как д аувеличат данъчната тежест. От там се свива покупателната способност, от там страда икономиката и реално бюджета отново получава по-малко приходи. Елементарно е, ама за целта трябат специалисти, а не такива с купени дипломи!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg