Програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за стимулирането на икономиките чрез изкупуването на държавни облигации нямаше успех и трябва да бъде спряна, твърди членът на управителния съвет на банката Аксел Вебер, цитиран от Reuters.

Вебер, който е противник на спорната програма на ЕЦБ за купуване на облигации от самото начало, заявява, че тя не е успяла да успокои напрежението на облигационните пазари и рискува да замъгли границата между фискалната и монетарната политика.

Европейските икономики, според Вебер, са поели стабилно по пътя на възстановяването.

В отделно изказване президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише обърна внимание на все още крехкото състояние на финансовата система и призова големите световни икономики да не участват в състезанието за обезценяване на валутите си.

Някои икономисти се опасяват, че слабият щатски долар и относително силните останали валути, дължащи се отчасти на очакванията за втори етап на количествено улесняване от страна на Федералния резерв на САЩ, биха могли накарат държавите да обезценяват валутите си, за да подпомогнат своя износ.

Някои наричат тази възможност "валутна война."

Вебер, който също така оглавява германската централна банка, разкритикува остро програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи.

"Няма доказателства, че изкупуванията на активи са оказали някакво съществено влияние върху средното ниво на доходността на облигациите на държавите от Еврозоната," твърди той. "Тез покупки на ценни книжа трябва да бъдат преустановени за постоянно."

Вебер, който е считан за главен претендент за поста на Трише, чиито мандат изтича следващата година, смята, че състоянието на отделните икономики в Европа е различно, но като цяло състоянието на региона се подобрява.

Вебер също така повтори призивите на Германия за създаването на механизъм в Еврозоната, който да позволява дефолт по задълженията на на изпадналите в затруднения страни по един контролиран начин.